fbpx

Da li je pametno piti kafu na prazan stomak?

3 min. za čitanje

Da li je ispijanje kafe na prazan stomak najbolja stvar koju možete učiniti za stomak i mozak ujutru?

Ako popijete kafu čim ustanete iz kreveta ili na prazan stomak, razmislite o tome kako ona potencijalno utiče na vas i vaše telo.

“Kafa može da stimuliše proizvodnju želudačne kiseline, što može da izazove stomačne tegobe ili refluks kiseline, što je gorušica“, kaže stručnjakinja Kristina Manijan.

Kafa takođe može da stimuliše proizvodnju kortizola u telu, hormona stresa. Iako je deo kortizola važan za regulisanje nivoa glukoze u krvi, krvnog pritiska i metabolizma, prevelike količine tokom dužeg vremenskog perioda mogu dovesti do hipertenzije, neregulisanog nivoa glukoze u krvi koji potencijalno može dovesti do dijabetesa i gubitka gustine kostiju.

Ispijanje kafe na prazan stomak

Iako je lični izbor da odlučite kako i kada želite da probate tu prvu šoljicu u danu, stručnjak preporučuje malu užinu uz kafu, čak i ako niste sasvim spremni za doručak. Ovo pomaže kiselini u želucu koju proizvodi kafa.

Najveći uticaj na energiju će biti ako u kafi koristite zaslađivač, koji može povećati nivo glukoze u krvi, odnosno da izazove navalu šećera, što će na kraju rezultirati krahom i učiniti da se osećate umorno nakon prve šoljice.

Međutim, efekti tog zaslađivača u vašoj kafi mogu biti umereni onim što konzumirate pre ili sa šoljicom kafe, ističe Manian, posebno ako taj obrok ili užina sadrži vlakna, proteine ili zdrave masti.

Ona predlaže komad voća, tvrdo kuvano jaje, tost sa puterom od kikirikija ili avokadom, jogurt sa voćem ili granolom, sos od jabuke ili šaku orašastih plodova.

Ako težite optimalnom zdravlju kroz rutinu ispijanja kafe, Manian kaže da je crna kafa poželjna, a da su mlečni proizvodi ili alternative mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti takođe u redu. Kada su u pitanju zaslađivači, med ili javorov sirup imaju više koristi od šećera od šećerne trske jer je dobro poznato protivupalno sredstvo u telu. Međutim, sve ove opcije će izazvati skok nivoa glukoze u krvi.

Postoje i alternativni zaslađivači, poput aspartama, ali su povezani sa negativnim efektima na zdravlje, pa se ne preporučuju.

Ispijanje kafe na prazan stomak je individualni izbor, ali je svakako preporučljivo jesti uz šoljicu, ako je moguće.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments