Čipovi nisu jedini problem, sve se teže nabavlja i materijal za pakovanje

2 min. za čitanje

Iako se mnogobrojni kupci boje da ove praznične sezone neće uspjeti kupiti poklone za svoje najmilije, trgovci se sve više brinu oko pakovanja proizvoda.

Zbog posljedica pandemije koronavirusa koje su uveliko uticali na lance opskrbe, a i povećane potražnje za elektronskom opremom, značajno je teže doći do pojedinih proizvoda, pa se tako narudžbe automobila čekaju i više mjeseci, a za grafičke kartice potrebno je duboko zaviriti u džep.

No, kako se bliži sezona darivanja i istovremeno veće potražnje za stvarima koje nedostaju, očito je da će novi problemi samo pristizati. Naime, kako prenosi NBC News, sve je teže doći do materijala za pakovanje poput plastike, papira i kartona, zbog povećane potražnje, ali i zatvaranja pojedinih tvornica zbog pandemije.

Osim toga, cijene materijala za pakovanje također su vrtoglavo narasle, a situacija se prema riječima Joea Stefanija, suosnivača i predsjednika e-trgovine Desert Cactus, značajno pogoršala u proteklim mjesecima.

„Do povećanja cijena došlo je već prošle godine za stvari poput kutija. Ove smo godine opet bili pogođeni, a vjerojatno ćemo i sljedeće godine vidjeti slično povećanje“, rekao je Stefani za NBC News.

Međutim, u SAD-u krivac za porast cijene plastičnih materijala i smola nije samo veća potražnja, već i niske temperature koje su ovog septembra pogodile Teksas te tako poremetile njihovu proizvodnju. Zahvaljujući tome, američki trgovci sve su više počeli koristiti kartonska pakiranja, koja su također reciklabilna i više održiva.

Valja istaknuti da je karton dosegao rekordnu cijenu početkom godine, koja od tada nije prestala rasti.

„Pakiranje je trenutno preskupo ili ga se pak ne možemo domoći“, zaključuje Stefani. Očekuje se da veliki trgovci poput Amazona neće imati problema s pakovanjima, no nagađa se da će se kao rezultat poskupljenja, cijene dostavnih troškova povećati.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar