fbpx

Cijene nafte dostigle najviši nivo u više od godinu dana

3 min. za čitanje

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle oko 5 posto i dosegnule najviši nivo u više od godinu dana.

Ovo zahvaljujući nadi da će nove poticajne mjere ubrzati oporavak američke privrede i podržati rast potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla 5,3 posto, na 62,43 dolara, najviši nivo od 22. januara prošle godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,7 posto, na 59,47 dolara, najviši nivo od 9. januara prošle godine.

Snažan rast cijena nafte drugu sedmicu zaredom zahvaljuje se nadi trgovaca da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja privredi vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Novi paket poticajnih mjera trebao bi ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize i pomoći milionima Amerikanaca koji su zbog izbijanja pandemije koronavirusa ostali bez posla, piše Hina.

Trgovce su ohrabrile i vijesti o napretku u distribuciji cjepiva protiv COVID-19, kao i padu broja novozaraženih, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

“Očekivani poticaji u SAD-u i napredak u cijepljenju vjerovatno će podržavati sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama i pružati podršku naftnom tržištu”, kazao je Jim Ritterbusch, predsjednik u kompaniji Ritterbusch and Associates.

Rast cijena nafte posljednjih sedmica zahvaljuje se i disciplini OPEC-a i njegovih saveznika u provedbi sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici produžili su nedavno sporazum o smanjenju proizvodnje, koji je prošle godine podržavao rast cijena, nakon oštrog pada na početku izbijanja koronakrize.

OPEC i njegovi saveznici već duže vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Podršku cijenama pruža i postepeni pad zaliha nafte u svijetu.

“Cijene nafte održavaju svoje dobitke zahvaljujući daljnjim naznakama pada zaliha sirove nafte, posebno u SAD-u. Očekujemo da će zalihe i dalje padati jer s oživljavanjem prometa, s obzirom na popuštanje restrikcija povezanih s virusom, oživljava i potražnja za gorivima”, pišu analitičari Capital Economicsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Raspoloženje na tržištu ponešto je prigušila tek procjena OPEC-a da će se potražnja za naftom u svijetu ove godine oporavljati sporije nego što se prije očekivalo.

Kartel je blago snizio procjenu potražnje u 2021., za 110.000 barela dnevno, na 5,79 miliona barela dnevno.

OPEC-ova procjena nadovezala se na upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je ponuda nafte još uvijek veća od potražnje, iako se očekuje da će cijepljenje protiv COVID-19 pomoći u oporavku.

“Izvještaj (IEA) daje pesimističniju sliku nego što su sudionici tržišta pretpostavljali, s obzirom na trenutne visoke cijene”, naveli su analitičari Commerzbank u osvrtu na situaciju na tržištima.

Inače, u prvoj polovini februara cijene nafte nastavile su snažno rasti, nakon što su u januaru skočile gotovo 8 posto.

Prošle su godine zbog koronakrize cijene nafte pale više od 20 posto.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments