Čelnici EU odali počast i srdačno se oprostili s Angelom Merkel

2 min. za čitanje

Evropski čelnici u petak su odali počast i uputili su srdačne pozdrave Angeli Merkel dok su privodili kraju samit EU, za Merkel 107. po redu kao njemačke kancelarke u skoro 16 godina i vjerovatno i posljednji, dok ju je jedan od čelnika nazvao “rajem mirnoće” u evropskoj diplomatiji.

Prije nego što su se čelnici 27 zemalja Evropske unije vratili na posao, oni su posmatrali dvominutni snimak njenih najbitnijih istupa na samitu i predali su joj oproštajni poklon koji predstavlja Evropsku zgradu u kojoj se samiti održavaju.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji predsjeda samitima EU, opisao ju je kao “spomenik” i kazao je da će skupovi evropskih čelnika bez nje biti kao “Rim vez Vatikana i Pariz bez Eiffelovog tornja”.

-Vi ste kompas i svjetlo vodilja našeg evropskog projekta – zaključio je on, nakon čega su uslijedile ovacije.

Ukoliko njemačke političke stranke, koje su trenutno u pregovorima, ne uspiju formirati vladajuću koaliciju do sredine decembra, Merkel bi se vratila u Bruxelles na drugom samitu.

Nekoliko čelnika iskoristilo je, međutim, priliku u petak da kažu koliko će im nedostajati čelnica najveće evropske ekonomije, posebno zbog njenih diplomatskih vještina i mirne naravi kojom je stvorila kompromise u brojnim nerješnim pitanjima prenosi Reuters.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar