fbpx

Britanci planiraju ugradnju kvantnih računara u tenkove i borbene avione

2 min. za čitanje

ORCA Computing, britanski startup koji razvija kvantni računar kompaktnih dimenzija, koji je sposoban raditi na sobnoj temperaturi, objavilo je saradnju s Ministarstvom obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski startup ORCA Computing objavio je prošle sedmice dvije velike vijesti vezane uz svoje poslovanje i napredak tehnologije kojom se bave – kvantnih računara. Izvijestili su, kao prvo, da su prikupili čak 15 miliona dolara u svojoj prvoj rundi financiranja. Novi će kapital iskoristiti za daljnji razvoj fotonskih kvantnih računara i softvera, koji bi trebali funkcionisati na kvantnim principima, ali ne u komplikovanim industrijskim ili laboratorijskim okruženjima.

Naprotiv, ORCA razvija tehnologiju kvantnog računalstva koja bi radila na sobnoj temperaturi i unutar malenog kućišta, usporedivog s desktop računarima. Cilj im je, poručuju, dati kvantna računara u ruke kompanijama i organizacijama koja imaju potrebe za naprednim sistemima obrade podataka. Jedna od organizacija koje su odlučile pokušati iskoristiti ovu tehnologiju je i Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, pa time dolazimo i do druge bitne objave ORCE: ovo ministarstvo kupit će njihovo kvantni računar PT-1.

Tehnologija u nastajanju
Plan Ministarstva je u toku narednih godinu dana zajednički s ovom kompanijom razvijati mogućnosti kvantnog desktop računara zasnovanoga na fotonskim procesorima, koje, dakle, koristi fotone za izvođenje kompleksnih zadaća optimizacije.

Kao osnovne primjene tog računara ističu se analiza slika, prepoznavanje rukopisa i donošenje odluka, među ostalim, a Ministarstvo obrane najavilo je da ima ideju ugrađivati ga u – tenkove. Cilj im je “učiniti tenkove pametnima”, a jednog dana, možda, donijeti istu tehnologiju i u borbene avione.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

” Džabe vam novci,moji sinovci…” Ništa bez hrabre pješadije !