Bosanac napravio haos u Hrvatskoj, pa pobjegao. Raspisana potjernica

2 min. za čitanje

Starija ženska osoba predala je krajem maja novčani iznos od 100 hiljada kuna (oko 260 KM) muškarcu koji se predstavio kao šef kriminalističke policije.

Nakon što je slučaj prijavila Policijskoj postaji Korčula, provedeno je kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da je prijevaru počinio 43-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

Žena je u prijavi navela da je na kućni telefon zaprimila poziv muške osobe koja se predstavila kao šef kriminalističke policije koji je obavijestio da je njoj, kao i još nekoliko osoba, otuđen novac s bankovnog računa.

Zamolio je da, u cilju istrage, s bankovnog računa podigne novac i preda ga osobi koju će on poslati, a sve kako bi navodno izuzeli otiske prstiju s novčanica. Kazao joj je kako će joj potom novac biti vraćen. Ona ga je poslušala, podigla novac te ga predala dostavljaču koji je bio plaćen preuzeti pošiljku, ne znajući za prevaru.

Državljanin Bosne i Hercegovine kazneno je prijavljen za kazneno djelo “Prijevara” i za njim je, kako navodi PU dubrovačko-neretvanska raspisana potraga budući se trenutno nalazi izvan Republike Hrvatske.

Policija građane upozorava da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac.

Radnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici se dolaskom na kućnu adresu legitimiraju službenom iskaznicom i ukoliko imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar