Američki policijac rodom iz Bosne nagrađen za doprinos lokalnoj zajednici

2 min. za čitanje

Američki policajac rodom iz Bosne i Hercegovine Emir Hadžić dobio je posebno priznanje za rad i doprinos razvoju lokalne zajednice u St. Louiseu. Piše radiosarajevo.ba

Bivši američki marinac Emir Hadžić sa 17 godina je kao izbjeglica stigao u Sjedinjene Američke Države, a nakon što je 20 godina proveo u vojnoj službi odlučio se za “transfer” u policijske snage.

“Policija okruga St. Louis me s razglom poslala u Affton”, kaže Hadžić za FOX 2, te dodaje:

“Veliki je broj policijskih službenika koji govore bosanski, hrvatski ili srpski, te su upravo zbog toga dodjeljeni Southn Countyju. To je i logično jer već imamo određene informacije iz javnosti, a i dobro poznajemo kulturu i njene finese pa znamo kako djelovati da se situacije riješe mirnim putem. 

Hadžić kaže da je posebno ponosan na činjenicu jer radi u području odakle je bivši američki predsjednik Ulysses S. Grant, te mu je velika čast što ga je nagradilo Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu iz Washingtona.

“Posebno mi je drago što sam prepoznat među veličinama kakve su novoizabrani predsjednik Biden i bivši predsjednik Clinton, kao i senatori kao što su John McCain i Bob Dole“, naglašava Hadžić, dodavši:

“Biti na listi takvih imena za mene je velika čast.” 

Hadžić je imao priliku u Bosni i Hercegovini služiti kao pripadnik NATO snaga, što je za njega veliko iskustvo.

“Radije ću izaći iz automobila i razgovarati s ljudima, to je moje iskustvo koje sam skupio na međunarodnim misijama. General McCrystal je rekao da diplomatiju ne može obavljati vozeći. Morate izaći iz automobila, rukovati se sa ljudima i upoznati vašu zonu odgovrnosti”, rekao je Hadžić.

Hadžić nije zaboravio i na pomoć lokalne zajednice kada je kao izbjeglica stigao u SAD.

“Veliki je užitak služiti zajednici, pogotovo u onoj koja je bila dobra prema nama kad smo stigli ovdje bez ičega, te nam pomogla da stojima na svojim nogama i damo doprinos kako bi ovo mjesto postalo bolje nego je bilo”, poručio je Emir Hadžić, američki policajac koji je rođen u BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments