[VIDEO] Bolivijac ima 123 godine i najstariji je živući čovjek

15. Avgusta 2013.
2 min. za čitanje

najstariji covjek flores

Ako se dokaže da je to tačno, Carmelo Flores Laura postat će najstarija osoba koja je ikad živjela, budući da dosadašnji rekord sa 122 godine i 164 dana drži Francuskinja Jeanne Calment, koja je preminula 4. avgusta 1997. godine.

Flores Laura živi sam u kolibi u blizini jezera Titicaca, na 4000 metara nadmorske visine, hoda bez štapa i ne nosi naočale: “Vid mi je malo mutan. Prije sam dobro vidio. Ali znao sam da ovo dolazi”, ispričao je za AP, koji je priču došao snimiti nakon što su lokalni mediji objavili da je upravo on najstariji čovjek koji je ikad živio.

Kako još uvijek nije zatražena službena provjera za Guinnessovu knjigu rekorda, voditelj matičnog ureda Eugenio Condori tvrdi da je Flores Laura rođen 16. jula 1890. godine. Rodni listovi u Boliviji su uvedeni tek 1940. godine, a dotad su za evidenciju služile potvrde o krštenju: “U našoj je državi potvrda o krštenju legitimni dokument”, izjavio je Condori.

“Puno hodam, to je sve. Šetam sa životinjama. Ne jedem tjesteninu i rižu, samo ječam. Nekoć sam uzgajao i krumpire i grah”, kazao je Flores Laura upitan o “receptu za dugovječnost” i dodao da ne pije alkohol iako ga je znao konzumirati u mladosti. Nekoć je jeo i puno janjetine, a kazao je i da voli svinjetinu, ali da mu je rijetko dostupna. Nikad nije putovao dalje od La Paza, koji je udaljen 80 kilometara od mjesta na kojem živi, i nikad nije bio ozbiljnije bolestan.

Još uvijek mu nedostaje supruga koja je preminula prije više od desetljeća, a od njihovo troje djece živ je još samo 67-godišnji Cecilio. Ima 40 unučadi i 19 praunučadi.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments