fbpx

Svakodnevne aktivnosti koje doprinose smanjenju zagađenja zraka

2 min. za čitanje

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj je zrak vrlo zagađen. U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) imaju savjete kako pojedinac svaki dan može doprinijeti smanjenju zagađenja.

Sugerišu sađenje biljaka, a poznato je da je drveće filter protiv otrovnih gasova, prašine i dima. Osim toga, ova aktivnost poboljšava mentalno i fizičko zdravlje.

Poželjno je imati i veći broj biljaka u domu jer one apsorbuju štetne hemikalije iz kućanskih predmeta. U NASA-i preporučuju da postoji minimalno jedna biljka na svakih deset metara kvadratnih.

Preporučuje se i konzumacija mesa i mliječnih proizvoda u manjim količinama. Time se može doprinijeti smanjenju emisije amonijaka sa životinjskih farmi. Također, doprinosi se smanjenju emisije i drugi štetnih materija koje nastaju na farmama.

Individua može pomoći smanjenju zagađenja i prihvatanjem kružne ekonomije. To znači da je predmete potrebno reciklirati i iznova im pronalaziti svrhu. To za posljedicu ima smanjenje količine smeća na deponijama, a na kojima se smeće spaljuje.

Umjesto vožnje automobilom bolje je pješačiti, voziti se biciklom ili koristiti javni prijevoz. Na taj način se smanjuje emisija ugljičnog dioksida.

Električne uređaje koji se ne koriste potrebno je isključiti, a pri tome je najprihvatljivije koristiti obnovljive izvore energije za proizvodnju struje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), devet od deset stanovnika planete udiše zagađen zrak. Međutim, male promjene u životnim navikama mogu imati veliki utjecaj za rješavanje ovog problema.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments