fbpx

Stiže dugo ljeto s paklenim vrućinama

2 min. za čitanje

Prognoza je to koju iznosi meteorolog amater Ivan Šolić poznatiji kao Mali Vakula.

“Ljeto toplije od prosjeka očekuje veći dio Europe. Ipak, kraj proljeća i sam početak ljeta ne bi trebali biti puno topliji u Dalmaciji, već tek nešto topliji od tridesetogodišnjeg prosjeka, i to za malo više od pola stupnja. U kontinentalnom dijelu zemlje očekuju se nešto veća pozitivna odstupanja temperature od normale, i to do 1 stupanj, što u meteorologiji nije zanemariva brojka”, kaže Šolić.

Istovremeno za sve one koji vole lijepo vrijeme, ali i one koji rade u turizmu, Mali Vakula predviđa sunčano i toplo ljeto.

“Temperature će tijekom srpnja i kolovoza biti oko 2 stupnja više od prosjeka, a paklene vrućine obilježit će drugi dio ljeta”, kazao je.

Dodao je kako će nas visoke temperature grijati početkom jeseni. Tako će i početkom septembra temperature biti dva stepena toplije nego prethodnih godina.

Iako će velike suše izostati, kiše će nedostajati u junu, na kraju ljeta i početkom jeseni.

Ugledni hrvatski meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, do oktobra za Hrvatsku predviđa prosječno tople mjesece, većinom čak i toplije od prosjeka. No, ne želi govoriti o “paklenim vrućinama”.

Ipak priznaje da su, uprkos mogućnosti za povremene hladnije dane, pa čak i sedmice, izgledi za još jedno nadprosječno toplo ljeto, možda čak i rekordno toplo, veliki.

 

(SodaLIVE.ba/Nezavisne novine)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

bice suncano ako neuspada

nista nije ni za ocekivat drugo sem ovih Amerikanaca, Rusa i Kineza i pomalo sad Indijaca da ovu zemlju uniste svojom ekonomijom i da dovedu dotle da samo bogatasi mogu da prezive a ovo ostalo nek pomre sve … al hvala Bogu pa neodredzuju oni ko ce umrijet a ko nece vec BOg tako da gledajuci zadnju zimu i poplave … samo dere Ameriku … pomalo dole Brazil …. ali USA je najgore nastradala .. a pogotov od zime … a sad kad dodze ljeto i vrucine eto pozara .. auuuu …. jadni Ameri .. neka neka … samo nek oni privredu svoju pospjsuju a ovo ostalo nista nula … gleceri sto se tope i sto se pustos ostavlja ma to njih briga … samo nek je njima nafta 1,78 dolara za Galon (3,5 Litara) ah pa sta ces….

ljudi oslobodili Kuvajt od Sadama i dan danas Kuvajt njima dzabe naftu daje … sta ces … zasluzili su jebga … sve su oslobodili .. i Iraq su oslobodili … ma de ba … strava i uzas ….