Štedne sijalice mogu oštetiti kožu!

0 556

Najnovija studija ukazuje na opasnost štedljivih sijalica od ultraljubičastog zračenja. Svima nam je poznato kako su kompaktne fluoroscentne štedljive sijalice (CFL sijalice) vrlo efikasne, s obzirom da pri stvaranju iste količine svjetlosti, troše samo četvrtinu energije u poređenju s konvencionalnim.

Obzirom da se radi o relativno novijoj tehnologiji, do sada još nisu bili poznati rezultati detaljnijih studija o uticaju na zdravlje, a jedna od njih je upravo privedena kraju. Naime, istraživanje naučnika s Univerziteta Stony Brook, ukazalo je na opasnost od oštećenja kože kao posljedice ultraljubičastog zračenja.

Naučnici su ispitivali veliki broj CFL sijalica koje su se nalazile u prodaji u dva okruga New Yorka, ispitujući jačinu njihovog fosfornog omotača i u svima su pronašli sitne pukotine koje su bile dovoljne da sijalice emituju opasno ultraljubičasto zračenje.

Zatim su u laboratoriji uzorke zdravog kožnog tkiva izlagali njihovoj svjetlosti i zabilježili oštećenja prouzrokovana zračenjem.

Naučnici navode kako rezultati ovih testova ne upućuju na to da bismo štedljive sijalice trebali pobacati u smeće, već bismo trebali pripaziti da ih ne koristimo na bliskim udaljenostima od ljudi, te da bi ih iz predostrožnosti trebali stavljati u dodatne staklene maske.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x