“Srpski narod se distancirao od monstruoznog zločina u Srebrenici”

31. Marta 2010.
4 min. za čitanje

Predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da je Deklaracija o Srebrenici, koju je usvojio srpski parlament, veliki doprinos demokratizaciji Srbije i regionalnom pomirenju, i očekuje da će parlamenti drugih država donijeti slične rezolucije kojim će osuditi zločine nad pripadnicima srpskog naroda.

Tadić je danas na konferenciji za novinare ocijenio da su usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Skupština, građani Srbije i srpski narod “jasno pokazali da se distanciraju od tog monstruoznog zločina” i da ne stoje iza njega.

“To je važna istorijska činjenica i zbog toga mislim da je jučerašnji dan bio veliki dan za Srbiju”, rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije rekao je da su nacionalni parlamenti uglavnom spremni da donose deklaracije u kojima osuđuju zločine prema vlastitom narodu i istakao da “onaj parlament i ona država koja ima snage da se odredi prema žrtvama drugog naroda pokazuju svoju veličinu i svoju snagu”.

“Ova deklaracija je iskaz najvišeg patriotizma, poštovanja žrtava drugog naroda i dokaz da smo mi kao narod neodvojivi deo evropske kulture i evropske civilizacije”, rekao je Tadić.

On je poručio da će Srbija učiniti apsolutno sve da uhapsi sve preostale optužene za ratne zločine i za zločin u Srebrenici, ističući u tom kontekstu Ratka Mladića.

Povodom ocjena iz Republike Srpske da Rezolucija o Srebrenici može biti iskorišćena za pritiske na RS, Tadić je rekao da razumije takav stav građana i političkih partija RS, ali da politika podrazumijeva “i život pod pritiskom, a ne samo u idealnim okolnostima”.

“Zato i političari, umesto građana, treba da prime pritiske, da ih amortizuju i da ih racionalizuju”, rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije je rekao da “ne možemo baveći se politikom, donositi samo odluke koje su u skladu sa očekivanjima i koje podrazumevaju podršku ogromne većine pripadnika jednog naroda”.

“Ima okolnosti u kojima moramo donositi i odluke koje su manjinske po karakteru, ali za koje ćemo odmah poslije njih imati većinsku podršku”, dodao je Tadić.

On je odbacio špekulacije o tome da je Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici donesena pod pritiscima EU i istakao da je “zločin u Srebrenici za koji su neki naglašavali da ga čine u ime srpskog naroda bacio sjenku i ljagu na srpski narod i identitet”.

“Nije postojao nikakav pritisak nijedne međunarodne institucije da se usvoji deklaracija o Srebrenici. Ova odluka je naša, srpskog naroda, srpskog parlamenta i političkih stranaka”, rekao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje kako tumači činjenicu da je Deklaracija usvojena malom većinom, Tadić je rekao da se na kraju, kako to pokazuje iskustvo u sportu, računa samo pobjeda.

“Odluka parlamenta, makar da je bila i sa jednim glasom više, dovoljna je da iskaže odnos čitavog naroda prema zločinima u Srebrenici. Ako postoji podjela unutar političke elite i nespremnost političkih lidera da prihvate ovakav akt, ubijeđen sam da takvo mišljenje ne vlada među građanima Srbije”, rekao je Tadić.

Odgovarajući na primjedbe onih koji su nezadovoljni zbog toga što je iz Deklaracije izostala riječ genocid, Tadić je objasnio da se Deklaracija nije bavila pravničkom kvalifikacijom, i da je Skupština Srbija učinila “vrijednosno određenje prema zločinu”.

Tadić je naveo da je Deklaracija “pisana uz učešće svih pravnih stručnjaka i eksperata vlade i parlamentarnih stranaka”.

Skupština Srbije usvojila je noćas Deklaraciju o Srebrenici, kojom najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, i traži i od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad srpskim narodom.

(Srna)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Mozel sledeci put da mi na vas izvrisimo agresiju, pobijemo sto mozemo, silujemo vam zene, ubijamo djecu, drzimo vas u logorima, protjeramo vas iz vasih domova, uvedemo nacionalisticki sistem (po sistemu RS) pa cemo onda mi nakon jedno 20 godina da donesemo rezoluciju da se ogradimo od toga, onako cisto da kazemo svima da nismo mi to uradili, da smo mi zapravo nevinascad koja zele da se ograde od toga. Mada je Marko “Kraljevic” kao licnost Srpske mitologije izmisljen lik baziran na stvarnoj licnosti s izmisljenim dogadajima i karakternim osobinama, imaju jednu dobru izreku “Kasno Marko na Kosovo stize”. Ali niti se Marko borio na Kosovu na strani Srba a niti su Srbi imali sanse da dobiju Kosovsku bitku.