fbpx

Srbima Bosanci i Hrvati više nisu neprijatelji

1 min. za čitanje
Ilustracija

Istraživanje čije je rezultate objavio Blic, pokazalo je da građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, a nova na listi prijateljskih zadataka je Kina.

Kao najveći neprijatelji označeni su Amerikanci i Albanci.

Zanimljivo je da epitet prijatelja po njima nije zaslužila nijedna druga članica Evropske unije, dok se zemlje koje su nekad bile na vrhu liste neprijateljskih država poput Hrvatske i BiH danas gotovo i ne pominju, piše srbijanski Blic.

“Rusija i Grčka su aktivno ispoljavale podršku Srbiji u teškim situacijama koje su nas zadesile, kao, na primjer, tokom bombardovanja. Interesantno da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina. Iako je zajednički imenitelj za sve tri države da nisu priznale Kosovo, pretpostavljam da je odabir Kine prje rezultat divljenja ekonomskom i spoljnopolitičkom jačanju ove zemlje i njenom prerastanju u vodeću svjetsku silu. Vjerujem da je izbor ove države za jednog od tri najveća prijatelja više odraz naše želje da nam budu prijatelji, nego njihove nesporne naklonosti prema Srbiji” objasnila je Sonja Stojanović, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments