fbpx

Ovih sedam hobija će vas učiniti pametnijima

4 min. za čitanje

Međutim, neki od tih hobija mogu potaknuti kognitivne funkcije i poboljšati pamćenje. Više ne morate gledati na hobije kao na način da se opustite, već kao sredstvo za postizanje cilja.

Ovdje ćete pronaći 7 hobija koji će vas učiniti pametnijima, ako ih budete dugo prakticirali…

1. Učite strani jezik

Ako volite putovanja i strane kulture, strast proširite na učenje stranog jezika. Ne samo da ćete bolje naučiti o kulturi, tradiciji i istoriji druge zemlje, nego ćete bolje, brže i jednostavnije komunicirati. Učenje stranog jezika preporučuje se što ranije u životu, najbolje u djetinjstvu, no i kasnije ćete od toga imati koristi. Učenje jezika razvijat će mozak i pomoći rješavati teže zadatke – uz malo prakse, vidjet ćete da ćete početi oštrije razmišljati, a ponekad ćete čak i misliti na stranom jeziku. Kada se to dogodi, već ste postigli cilj!

2. Igrajte videoigrice

Iako je većina agresivnih igrica loša za djecu i tinejdžere, neke od njih mogu biti odlične za mozak. Studije su pokazale da igranje videoigrica može popraviti koordinaciju očiju i ruku. U isto vrijeme, trenirat ćete vještinu donošenja odluka. Ipak, važno je shvatiti da se ti pozitivni učinci odnose samo na igrice prilagođene treningu mozga.

3. Usredotočite se na igre koje će vam razbistriti mozak

Maglovito pamćenje uobičajeno je ovih dana, ali srećom postoje igre koje će pomoći. Rješavanje zagonetki i aktivnosti koje stimuliraju mozak mogu vam smanjiti rizik od demecije za 60 posto. U isti vrijeme, psihički izazovne igre znatno popravljaju pamćenje, što će biti jako važno kada uđete u zrele godine. Igre koje potiču aktivnost mozga, uz pravu hranu, dat će još bolje rezultate.

4. Slažite puzzle!

Ljepota ove igre je u poticanju na razmišljanje, što će sasvim sigurno imati pozitivan utjecaj na intelekt. Puzzle nisu jedine koje će vas učiniti pametnijima. Primjerice, možete rješavati križaljke. Neka vam one postanu dio svakodnevne rutine i budite sigurni da će se moždane funkcije popraviti.

5. Skupljanje novčića i drugih stvari

Ovaj lijepi hobi pomoći će vam da bolje shvatite svijet koji vas okružuje, bez obzira kojem se kolekcionarstvu odali. Važno je biti znatiželjan i željeti otkrivati stvari, jer to je ono što pokreće svijet.

6. Čitajte!

Čitanje je bez sumnje jedan od najljepših hobija. Knjige nam nude jedinstven i izvanredan način razumijevanja svijeta sigurno utočište kada želimo pobjeći od stvarnosti. Jedan od najboljih načina da postanete pametniji je da sastavite listu od najmanje deset knjiga koje planirate pročitati u jednoj godini. Čitanje će vam mozak održati budnim i usredotočenim, a popravit će vam se i vokabular.

7. Svirajte instrument!

Nuzika je plemenita strast, a oni koji sviraju instrumente smatraju su nadarenim i inteligentnim ljudima. Kao i kod učenja stranog jezika, učenje sviranja instrumenta najučinkovitije je u djetinjstvu – ipak, i odrasli se često odlučuju učiti svirati. Ako imate vremena i ambicije, ne morate se ograničiti na samo jedan instrument.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments