Zvanično otvaranje Plave bolnice planirano je u srijedu 9. decembra 2009. godine

7. Decembra 2009.
5 min. za čitanje

plavabolnicaPlava bolnica Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Klinika za radiologiju nakon višegodišnjeg provođenja zahtjevnog projekta, stavljene su na upotrebu građanima Tuzlanske regije. Vrhunski kvalitet usluge, najmodernija tehnika i mogućnosti provođenja suvremenih procedura, postavili su nove standarde u oblasti zdravstva BiH.  Projekat Plave bolnice započet je augusta 1986. godine kada je rukovodstvo opštine Tuzla donijelo odluku o izgradnji Klinike za neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, te kožno venerične bolesti. Nakon zastoja uslovljenog ratnim dešavanjima, 2002. godine Skupština Tuzlanskog kantona dala je saglasnost da se krene u okončanje projekta.
Projekt koji je obuhvatio završetak i opremanje objekta Plave bolnice i izgradnju i opremanje Klinike Radioterapija realizirala je firma VAMED iz Holandije  po principu „ključ u ruke“.
-Prije nekih 10 godina rođena je ideja o završetku i rekonstrukciji Plave bolnice u Tuzli. Zahvaljujući zajedničkim snagama UKC Tuzla i VAMEDA-a, te veoma jakom ličnom angažmanu sa obje strane bilo je moguće iznaći finansijska sredstva za ovaj projekat od Nizozemske. U konačnici, 2003. je potpisan ugovor između UKC Tuzla i VAMED-a o završetku i opremanju Plave bolnice i novog objekta Radioterapija – istakao je generalni direktor Vamed-a dr. Dieter Gruber.
Sa realizacijom projekta „Plava bolnica“ započelo se u oktobru 2006. godine i nakon perioda uzajamne saradnje, udruženim snagama VAMED-a i UKC-a Tuzla, te visokog stepena podrške svih uključenih organa vlasti, projekat je uspješno realiziran i 13. oktobra 2009. godine i zvanično predat UKC-u Tuzla. Vrijednost projekta je oko 50 miliona KM, od kojih je oko 20 miliona KM donirala holandska vlada, na osnovu sporazuma o grantu između Vijeća Ministara BiH i holandske NIO banke.
Sada kada su završena ova dva objekta UKC Tuzla raspolaže sa pet različitih medicinskih disciplina uređenih po najvišem evropskom standardu.
-Pacijenti su ovim, vjerovatno najznačajnijim projektom u oblasti zdravstva u BiH u novom stoljeću, dobili na upotrebu:  Kliniku za neurološke bolesti, Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Kliniku za kardiohirurgiju, Kliniku za neurohirurgiju, Odjeljenje za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i Radioterapiju, a u sklopu atraktivnog projekta i Bolničku apoteku, istakao je direktor UKC –a Tuzla, prof.dr. Elmir Čičkušić.
Definitivno, najveći iskorak kada je riječ o novim medicinskim tehnologijama je ugradnja dva linearna akceleratora i brahiterapije za selektivni radijacijski tretman raka. Jedina mjesta u BiH gdje su dostupni ovi sofisticirani tretmani su Sarajevo, i sada Tuzla.
Medicinska oprema koja je kičma bolnice je obezbijeđena od respektabilnih internacionalnih proizvođača, i ona također osigurava dugotrajnu dostupnost usluge.
Značaj novih medicinskih tehnologija i izgradnje objekata je mnogostruk. Prije svega omogućit će nagli razvoj medicinskih oblasti na Tuzlanskoj regiji, zatim će generirati kvalitetan sistem liječenja i medicinskih tretmana, da bi u konačnici, projekat Plave bolnice i Radioterapije u potpunosti poslužio i svrsi zadovoljavanja potreba stanovništva Regije na kojoj živi oko milion ljudi, gradeći istovremeno i mostove povjerenja i suradnje među gradovima i kliničkim centrima. Svjesni ovakvih potreba, u Vamedu su kontinuirano planirali, projektovali i provodili suvremene svjetske metode, uvodeći zdravstvo BiH krupnim koracima u svjetsku medicinsku porodicu.
Radi realizacije ovog projekta Vamed je osnovao domaću firmu kćerku Vamed B&H i kako kaže dr. Gruber ponosni su što je zajedno sa UKC-om Tuzla i mnogim drugim partnerima i domaćim firmama u Bosni završili ovako važan projekat za zdravstvo u Regiji.
-Za Vamed je ovo bio samo prvi korak na tržište Bosne i Hercegovine. Vamed je uvijek zainteresiran za dugoročnu suradnju sa vladama i institucijama različitih zemalja. Iz iskustva širom svijeta uvjerili smo se da samo konstantnom suradnjom i integracijom Vamed-a na domaćem tržištu i poslovnim aktivnostima je moguće ustanoviti i poboljšati situaciju u zdravstvu za ljude koji žive u regiji, dodao je dr. Gruber
Inače, kompanija Vamed je vodeća europska skupina preduzeća za planiranje i upravljanje složenim javnim instalacijama zdravstvenih službi i zdravstvenog turizma. Veliki broj zdravstvenih projekata različite veličine i kompleksnosti realizirali su u više od 50 zemalja širom svijeta.
-Mi razumijemo budući da smo vodeća kompanija za složene komplekse u zdravstvu, da je potrebno uzeti u obzir međusobnu saradnju i mogućnosti zdravstvenih usluga u zemlji, zaključio je generalni direktor Vamed-a dr. Dieter Gruber.
Kompanija Vamed nastavlja sa angažmanom u Bosni i Hercegovini i sa velikim trudom i nadama da postane snažan i stalan partner za projekte u zdravstvu u Bosni i Hercegovini, kako bi nastavio vrlo uspješnu suradnju kao što je pokazano u Tuzli.

Zvanično otvaranje Plave bolnice planirano je u srijedu 9. decembra 2009. godine.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments