Zlatni studenti u blatu Univerziteta

4 min. za čitanje

tzDa podsjetimo, Studentski pokret (plenum) osnovan je u junu mjesecu tokom jednodnevne blokade Filozofskog fakulteta i Rektorata. Kako je tada rečeno, Plenum je uspostavljen “kao najviši legitimni organ predstavljanja studenata čime je u potpunosti razvlašćena Studentska unija, kojoj je oduzeto pravo da na bilo koji način zastupa plenum”.

Prilično nezapaženo od strane lokalnih i domaćih medija, na tuzlanskom je Univerzitetu održana svečana sjednica na kojoj su uručene plakete zlatnim studentima. To su oni studenti koji su završili svoje visoko obrazovanje sa prosječnom ocjenom većom od 9,0. Ove godine ih je bilo 59 i svi su se pojavili taj dan u amfiteatru Filozofskog Fakulteta, na svečanosti kojoj su prisustvovali gosti iz Maribora, Mostara, Banja Luke i Sarajeva.

Ovogodišnja sjednica ne bi se razlikovala od mnogih sličnih koje se održavaju godinama unazad da uprava Univerziteta nije (bez ikakvih pojašnjenja) odlučila da iznos nagrade koja se dodjeljuje zlatnim studentima umanji za četiri (4) puta!? Oni radi kojih je ta sjednica održana – zlatni studenti, ponos akademske i društvene zajednice, odlučili su pred sam početak te sjednice da neće primiti koverte u kojima se spomenuta nagrada nalazila. Rektor i njegovi pomoćnici su načuvši to odlučili da im iste uopšte i ne uručuju. Uručene su im samo (ionako bezvrijedne) plakete osramoćenog i zapuštenog Univerziteta, praćene hladnim i suhim dodirom rektorove šake. Čisto da im se da nagovještaj beznadežne i okrutne budućnosti koja ih očekuje na domaćoj i svjetskoj berzi rada. Treba li napomenuti da se Univerzitet i Ministarstvo obrazovanja uopšte ne pitaju šta će se desiti sa tim studentima nakon što napuste fakultete. Nema garancija zaposlenja, nema ponuda za stipendiranjem daljeg školovanja, nema ponuda za asistentska mjesta ni pokušaja da se pamet, mladost i snaga ovog grada i države zadrže ovdje, gdje su najviše potrebni.

Poruka koja je na ovaj način poslana, kada se dovede u kontekst sa nedavnim događajima i skandalima na Univerzitetu vrlo je jasna:

Talenat, rad i trud nisu kvalitete koje se traže kod današnjih studenata i mladih ljudi! Takozvana Unija studenata, koju uz Rektorov blagoslov, predvode vječiti studenti koji su studiranje pretvorili u životni poziv, oglasila se jedino kada je trebalo osigurati da “slabiji” studenti pređu u naredne godine bez uslova, tj. bez ispunjenja akademskog minimuma. Ne treba se zavaravati – Unija je to učinila isključivo iz lične koristi, tj. radi novca koji zarade na svakoj apsolventskoj ekskurziji. Sa rekordnim brojem apsolvenata i njihova će zarada ove godine biti rekordna. Njihovim je zahtjevima u većoj mjeri udovoljeno. Rektor i ministrica obrazovanja su u medijima istupili skupa sa vođama Unije i pokazali kako uvažavaju i poštuju njih i njima slične. U isto vrijeme zlatnim studentima, onima koji su razlog zbog kojeg ovaj Univerzitet još uvijek zaslužuje da se tako zove, Rektor i Univerzitet jasno daju do znanja da je njihova vrijednost devalvirala četiri puta za godinu dana. Ne cijene se znanje i rad, nego lukavost i spremnost da se gazi preko leševa zarad lične koristi. Ostaje samo naravoučenije za one koji se i dalje školuju na ovoj (nekad hvale vrijednoj) instituciji:

Ostavite svu nadu Vi koji diplomirate ovdje!

Studentski pokret Tuzla

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sve je to lijepo receno,ali nema nikakve veze sa nasom realnoscu.Kod nas je uvjek bila na snazi parola “BOLJE IMATI NEGO ZNATI” i dok se to nepromjeni u nasoj drzavi nikada nece biti napredka.Ja sam dobio priliku da pobjegnem iz tog legla korupcije i nepravde,medju ljude koji cjene znanje i adekvatno ga nagradjuju.I vjerujte boricu se da ovdje ostanem zauvjek!
Veliki pozdrav za sve postene gradjane BiH!

adbanner