Zlatni studenti ističu da ih najviše vrijeđa odnos menadžmenta Univerziteta u Tuzli

23. Decembra 2009.
3 min. za čitanje

Na press konfereciji održanoj danas u Domu mladih, najbolji studenti Univerziteta u Tuzli – Zlatni studenti generacije 2005-2009, naglasili su da press konferenciju nisu sazvali zbog 1000 KM nego zato što su povrijeđeni odnosom kojeg prema njima imaju čelni ljudi Univerziteta u Tuzli, na čelu sa rektorom Džemom Tufekčićem.

Nezadovoljstvo Zlatnih studenata, njih 59 koliko ih je ove godine završilo studije sa prosjekom ocjena iznad devet, počelo je na samoj dodjeli priznanja “Zlatna plaketa” održanoj 20.11.2009. godine, kada su saznali da neće dobiti novčanu nagradu u iznosu od 1000 KM, kao što su dobili zlatni studenti u prethodnoj generaciji, nego 250 KM. Nisu imali priliku ni da se obrate prisutnima što je također produbilo jaz između najboljih studenata i menadžmenta Univerziteta u Tuzli.

Zlatnim studentima je rečeno da je do smanjenja došlo zbog trenutne ekonomske krize, te činjenice da je smanjen grant Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta sa 100.000 na 50.000 namijenjen za finansiranje nagrada zlatnim studentima, kao i rada Unije studenata i sportskih udruženja.

Međutim, nakon što su se obratili Ministarstvu te se počeli zanimati za sredstva iz kojih se, između ostalog, odvaja za nagrade najboljim studentima, saznali su da ne postoji pomenuti grant, te da se nagrade finasiraju iz Fonda za stipendiranje i nagrađivanje studenata dodiplomskog studija i zaposlenika JU Univerzitet u Tuzli.

Napomene radi, u navedeni Fond se redovno uplaćuju određena sredstva jer se puni od školarina, plaćanja odbrana magistraskih radova i doktroskih disertacija, i drugih sredstava. Na njega ne utiče ni ekonomska kriza niti ima veze sa Ministarstvom.

– U Finansijskom planu Fonda za 2009. godinu stoji: Novčane nagrade zlatnim studentima 15.000,00 KM,školarine za zaposlenike 693.388,62 KM. Objavljeno je da je utrošeno 15.000 KM za zlatne studente, ali samo 143.252 KM za školarine za zaposlenike. Gdje je još 550.000 KM, pitaju najbolji studneti.

Na press konferenciji, na kojoj su se novinarima obratili Renata Turkeš (prosjek ocjena 10,00), Ademir Hujdurović (10,00), Samira Avdić (9,21) i Mirela Karić (9,63), rečeno je da je iz godine u godinu sve lošiji odnos prema najboljim studentima te kao primjer navedeno da je za zlatne sudente u 2007. godini iz Fonda odvojeno 16%, u 2008. godini 7%, a ove godine je to svega 2%.

Ogorčenost studenata kulminirala je odgovorom rekotora „Ne zanimate me, vi više niste studenti, i nemam ništa s vama!“ kada su tražili novi sastanak.

Do rektora danas nismo uspjeli doći pa napominjemo da ćemo rado objaviti odgovor Univerziteta u Tuzli na optužbe zlatnih studenata.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments