“Zlatni ljiljani” mole za jedinstvo

30. Decembra 2009.
4 min. za čitanje

Adnan Bašić, stopostotni ratni vojni invalid, nosilac “Zlatnog ljiljana” koji je tokom rata ostao bez vida, uputio je jučer apel osnovnim boračkim organizacijama proisteklim iz Armije RBiH da se ujedine u odbrani svojih prava.

Novi udar

– Star sam i iskusan čovjek koji nikada neće vidjeti svoj život, nikada neće vidjeti nijedno svoje unuče, ali moram govoriti. Moram govoriti kako bi se shvatilo da samo sloga nas borce može spasiti – zavapio je jučer Bašić razočaran u sve češća razjedinjavanja boračkih organizacija.

U razgovoru za “Dnevni avaz” Bašić pojašnjava kako uporno ima osjećaj da svima smetaju samo “zlatni ljiljani”, a posebno sada kada vlasti najavljuju novi udar na branioce BiH uvođenjem cenzusa na njihova primanja.

– Više puta sam rekao i to i dalje mislim da taj udar na “ljiljane” nije uzrokovan zato što su prevelike sadake koje nam daju, nego zato što ako slome nas heroje, onda će aktuelne vlasti lako slomiti i sve ostale. Razočarani smo i u rukovodstvo Saveza RVI i nije mi jasno zašto predsjednik tog saveza kontradiktorno iznosi kako se ne može dozvoliti da neko ima i invalidninu, i dodatak za odlikovanje “Zlatni ljiljan”, i penziju, a onda poslije opet kaže da nijednom RVI niko nema pravo dirati u ratnu vojnu invalidninu. Više od 60 posto “zlatnih ljiljana” su RVI, pa i mi imamo pravo govoriti o RVI – kaže Bašić.

On se pita i zašto nijednog “zlatnog ljiljana” koji je ratni vojni invalid nema u Predsjedništvu Saveza RVI.

Zašto smetamo

– Ipak, “Zlatni ljiljan” nije baš svakome dodijeljivan, nego za zasluge i nas je vrlo mali broj i zašto nekome smetamo. Krajnje je vrijeme da prestanu priče o tome da smo samo mi problem vlasti i da samo mi uništavamo boračke zakone. Mi borci, ratni vojni invalidi, šehidske porodice, demobilisani moramo se ujediniti. Naša najveća greška je naše nejedinstvo, a to je napravila politika. Moramo shvatiti da nam je najbitni zajednički nastup, jer snaga jedinstva boračkih organizacija je jedino što se može suprotstaviti aktuelnim političkim opcijama koje hoće da nas unište – iznosi Bašić.

Heroji u brojkama

1.800 – preživjelih “zlatnih ljiljana” bilo 1996. godine

680 – preživjelih “zlatnih ljiljana” ima danas

32 – preživjela “zlatna ljiljana”, stopostotna RVI, bilo 1996. godine

24 – preživjela “zlatna ljiljana”, stopostotna RVI, ima danas

14 – dobitnika “zlatnih ljiljana” umrlo samo u 2008. godini

Zaborav je opasan

– Tragedija našeg naroda je što brzo zaboravlja. Stvarno bih volio da se borci ne svađaju međusobno, nego da budemo složna braća koja ne daju na sebe i na ono što predstavljamo. Zaborav je opasan, a ignoracija boračkih populacija samo govori neprijatelju da ponovi isto. Previše je krvi ovdje proliveno i mladosti uništeno da bi neko tako olako prelazio preko svega. Od svojih saboraca tražim samo da budu onakvi kakvi smo bili 1992. godine, jedinstveni, da zaštitimo svoja i prava onih kojih više nema. Moramo zaštititi ovo malo što imamo i što hoće da nam uzmu – poručuje Bašić.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments