Za saniranje šteta na poplavljenim područjima TK izdvojeno 200.000KM

22. Januara 2010.
2 min. za čitanje

U posjeti Tuzlanskom kantonu danas boravi delegacija Agencije za vodno područje rijeke Save, koju predvodi direktor Sejad Delić.

Cilj posjete je upoznavanje sa stanjem na terenu, posljedicama poplava i nastavku aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje uzroka poplava. Prije posjete općinama Doboj Istok i Gračanica, koje su u Tuzlanskom kantonu, imale najveće štete u posljednjim poplava upriličen je susret sa Premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem, resornim kantonalnim Ministrom, Pomoćnicom ministra za voodprivredu i Direktorom JP Spreča.

Gospodin Delić je istakao da je saradnja sa Vladom Tuzlanskog kantona i Ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u proteklom periodu bila izuzetno uspješna. Poduzeto je niz zajedničkih mjera i realizovani su brojni projekti zahvaljujući čemu posljednje poplave u Tuzlanskom kantonu nisu imale posljedice kakve su zabilježene na drugim područjima.

Među najznačajnijim projektima koje Vlada Kantona realizuje u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save su regulacija Spreče i sanacija Brane Modrac. Tako će biti i u narednom periodu istakao je gospodin Delić najavivši da je između ostalog Agencija u ovoj godini planirala podržati veći broj projekata u općini Gradačac, potom u Srebreniku, Kalesiji, ali i drugim općinama Tuzlanskog kantona.

Premijer Mujić uputio riječi zahvalnosti na dobroj saradnji i podršci koju Agencija pruža projektima na ovom području.

„Mi smo u prošloj godini u oblast vodoprivrede investirali oko sedam miliona konvertibilnih maraka. Namjenski utrošak sredstava od vodoprivrednih naknada pokazao je rezultate upravo u ovom periodu poplava kada u našem Kantonu nismo imali veliki broj poplavljenih objekata. Očekujem da ćemo i u ovoj godini imati na raspolaganju isti iznos sredstava i da će u oblasti vodoprivrede  u našem Kantonu biti načinjen dodatni iskorak“ istakao je premijer Mujić.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save najavio je da bi za saniranje šteta na poplavljenim područjima Tuzlanskog kantona, u dijelu za koji je nadležna ova Agencija, trebalo biti izdvojeno oko 200 000 KM.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments