Za nedozvoljenu upotrebu pirotehničkih sredstava kazne od 100 do 2000KM

18. Decembra 2009.
2 min. za čitanje

petardeProdaja i upotreba pirotehničkih sredstava pred božićne i novogodišnje praznike već je uzela maha.Ono što zabrinjava jeste činjenica da pirotehnička sredstva ne upotrebljavaju samo mlađe nego i starije osobe. Pred doček 2009. godine pripadnici MUP-a TK oduzeli su preko 46 hiljada različitih vrsta pirotehničkih sredstava, te su podnijeli 19 prekršaja, u kojima se izrečene novčane kazne u iznosu od 100 do 2000 KM.

Kazne su i ove godine ostale iste, no ostaje da se zapitamo koliko će i da li će se građani pridržavati mjera koje propisuje Zakon. Bez obzira na pomenuto Služba hitne medicinske pomoći JZU Dom zdravlja Tuzla, svake godine bilježi veliki broj povreda izazvane upotrebom pirotehničkih sredstava. Iskustva govore da su pružanje medicinske pomoći najviše tražile mlađe osobe, te osobe koje su bile žrtve upotrebe pirotehničkih sredstava od strane dugih lica. To su najčešće povrede šaka, lica, glave, ali i drugih dijelova tijela, ističe dr. Sabina Salkić, spec. porodične medicine Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla. Zbog povreda koje po nekada znaju biti i opasne po život, povrijeđeni u većin slučajeva bivaju upućeni na UKC Tuzla zbog ukazivanja hirurških intervencija. Kao i svake godine, MUP TK- a pokušava na vrijeme da suzbije ilegalnu prodaju i distribuciju pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, kao i njihovu upotrebu.

Nedozvoljena upotreba piroteničkih sredstava na javnim mjestima kažnjiva je novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1000 KM, dok se za nedozvoljen promet i prodaju pirotehnike na javnim mjestima izriče novčana kazna u iznosu od 200 do 2000 KM za pravna lica, te od 100 do 1000 maraka za odgovorna lica, istakao je Zijad Srabović, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a TK.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

haha. cuj zabrinjava cinjenica da stariji pucaju petarde, u odnosu na mladje! LOL! Pa djeca i ne bi smjela pucati, pise na petardi, do 18 godina ne upotrebljavati.

Ma koga zaboli za ovo kad je bal nek i hala gori.

hahahahahahahaaha…..cinjenice su jedno,a stvarnost je drugo!!!!

Sto rece teletabis..kad je dernek nek i hala gori 😀