“Za lični boljitak na teret naroda BiH”

6 min. za čitanje

Predsjedništvo “Novog ekonomskog pokreta u BiH” (NEP) održalo je vanrednu sjednicu u povodu Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Razmatrajući nemoralne i sramne prijedloge, predstavnika Narodne stranke Radom za boljitak, predsjedništvo je odlućilo svoj stav iznijeti u saopćenju za javnost:

“Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH koji su imali hrabrosti, obraza i karaktera da podignu ruku i podrže naknadnu odredbu svog kolege Mika Lešića, nisu ništa manje jadni i sramni od samog Lešića. Izražavamo ne samo negodovanje, ne samo razočarenje (jer nam je jasno ko sjedi u Parlamentu FBiH), nego gađenje i veliku ogorčenost inicijativom da pored svih bezobrazno velikih primanja i ostalih beneficija, poslanici predlažu za sebe penzije nakon 50 godina života i 20 godina staža uz dodatak da i njihove porodice dobiju pravo na nasljeđivanje tih penzija.
Sa tugom, koju djelimo sa poštenim i vrijednim radnicima, studentima, penzionerima i ostalim građanima Federacije Bosne i Hercegovine zbog ovakve inicijative, sa velikim strahom za budućnost većeg bh entiteta uz ovakve kreatore zakona, pitamo poslanike da li su pri svijesti i zdravoj pameti podržali konačno i najveće poniženje radnika, penzionera, boraca, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata, njihovih porodica i svih građana ove zemlje koji istinski vole svoju zemlju?!

Pitamo poslanike iz stranke koja u nazivu ističe da je Narodna, iz stranke koja u nazivu ističe da želi radom doći do boljitka, i sve ostale koji su ih podržali, znate li gospodo gdje živite?
Jeste li čuli gospodo da je, u vašem okruženju, u vašem komšiluku, u istoj ovoj državi u kojoj uživate i donosite zakone koji će samo vama  donijeti još više uživanja, privreda u potpunom kolapsu. Jeste li čuli da postoje desetine hiljada radnika koji ostaju bez posla, da se fabrike zatvarju, da su radnici više na ulici nego za strojem?

Da li ste čuli gospodo za stotine hiljada socijalno ugroženih i nezaposlenih mladih ljudi u Bosni i Hercegovini?
Pitamo posanike čija ukupna mjesečna primanja bi se trebala kretati oko 5.3oo KM, da li se plaše?
– Plašite li se gospodo za svoju sudbinu?
– Plašite li se za sudbinu svoje djece?
– Plašite li se da ni vi ni vaše porodice, nećete dočekati uživanje u tim sramnim primanjima i penzijama?
– Plašite li se da je došlo vrijeme u kojem će vam suditi i Bog i narod?
– Plašite li se da je došlo vrijeme da i vjernici i nevjernici zajedno odluče uzeti stvar u svoje ruke i praviti državu bez vas i vama sličnih?

Koliko se smatrate vrijednim gospodo parlamentarci?
– Je li mislite da je vrijednija plaća jednog poslanika nego, npr., subvencioniranje jednog studenta sa područja TK smještenog u drugim centrima? Jer Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK za jednog takvog studenta može izvojiti naknadu za 28 mjseseci ( izdvajanja 189,ooKM mjesečno).
– Je li mislite da je vrijednije devet plaća jednog poslanika nego, npr. nabavka 5755 udžbenika za učenike 6. razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja na području TK (izdvajanja oko 49.232,95 KM )?
– Je li mislite da je vrijednija jedna vaša plaća nego 15 prosjećnih penzija, i to zarađenih penzija, za razliku od vas?
– Je li mislite da je vrijednija jedna vaša plaća nego 7 prosjećnih plaća bosanskohercegovačkog radnika (789KM prosjećna plaća)?
– Je li mislite da je dijete koje nosi zaposlenica u organima vlasti FBiH vrijednije od djeteta u utrobi majke koja radi u fabrici?

Nećemo vas ni pitati gospodo poslanici da li mislite da ste vrijedniji od onih koji su oslobodili ovu državu, od onih koji su dijelove svoga tijela dali da biste vi sjedili udobno zavaljeni u mekane fotelje, od onih čija djeca su izginula, od onih koji su ginuli u redu za vodu, od onih čije kosti su razbacane po ovoj Bosni i Hercegovini, od onih koji pune groblja i mezarja širom države. Nećemo vas pitati jer unaprijed znamo odgovor. Znamo odgovor ovakvu inicijativu mogu pokrenuti samo oni koji nemaju obraza, a sami ste rekli da nemate ni stida.

Znamo da mislite da ste vrijedniji od svih. Vrijedniji ste vi sebi od hiljadugodišnje bosanske istorije, vrijedniji ste vi sebi od 25. novembra (Dan državnosti), vrijedniji ste vi sebi od od 1. marta (Dan nezavisnosti), vrijedniji ste vi sebi od 21. novembra (dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma), vrijedniji ste od svih svetih datuma, od svih svetih događaja, vrijedniji ste sebi od bosanskog ponosa, merhameta, od bosanske ljudskosti, sloge, dobrote, nadaleko poznate.

Pozivamo vas, sve vas koji ste digli svoju ruku i podržali ovako sramnu inicijativu nekog ko neradom želi boljitak a predstavlja stranku Radom za boljitak, nekog koga nije sram da u vrijeme kada narod očekuje da se s njim solidarišete i umanjite svoje ionako beskrupulozne privilegije, da se uozbiljite, da razmislite dobro još jednom o tome šta, kako i za koga radite, da promijenite svoju inicijativu, da je ne usvajate i da se izvinite narodima u Federaciji.
Da ustanete, mirno stanete, pogledate u kameru (znamo da nemate hrabrosti gledati oči u oči ljudima) i putem sredstava informisanja, narodu uputite duboko izvinjenje.

Bolje je da se narodu izvinite, nego da vam se dogodi narod!!!

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

OTPOR STOKO !!!!!!!

OTPOR STOKO OTPOR ! 

adbanner