Vodostaj Modraca raste 2 centimetra po satu

2. Januara 2010.
2 min. za čitanje

Od Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite dobili smo vanrednu informaciju o poplavama koje su registrovane na području općina Gračanica i Doboj Istok gdje je došlo do plavljenja i stambenih objekata. Situaciju dodatno komplikuje rast vodostaja jezera Modrac koji raste u prosjeku 2 cm po satu.

Gračanica

U toku poslednja 24 sata zbog obilnih kišnih padavina 24 l/m2, došlo je do porasta nivoa vode na svim lokalnim rijekama. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u općini Gračanica je 396 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm)

Rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 120 Ha, a najozbiljnija situacija je u MZ Orahovica gdje je pod vodom bilo oko 50 stambenih objekata.

U MZ Pribava bilo je ugroženo 4 stambena objekta a hitnom intervencijom građana uz pomoć bagera nije došlo do većih tragedija.

U MZ Stjepan polje djelimično je u okruženju 3 stambena objekta i 2 privredna objekta.

Na nekoliko mjesta je pod vodom bio i magistralni put M-4. Voda je stvorila i jezerce u dvorištu privrednog objekta AB Seming. I u ostalim MZ došlo je do izljevanja vode na lokalne putove, gdje je voda raznijela posipni matrijal i potkopala lokalne putove.

Doboj Istok

Zbog povećanja vodostaja rijeke Spreče u toku noći, u općini Doboj Istok poplavljeno je oko 200 Ha. U Klokotnici pod vodom se nalazi 10 stambenih objekata.

Situaciju dodatno komplikuje rast vodostaja HA jezera Modrac koji je jutros od 09:40 sati povećao ispuštanje sa 36 na 76 m3/s, zbog naglog rasta vodostaja nivoa jezera Modrac, koji raste u prosjeku 2 cm po satu.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

dajj popavi nas vec jednom :))))))))))

malac obrisi nos i na avliju igraj se klikera , neseri plaho…

@ Hz dajte ljudi pa malo zajebancije nece naskoditi znate da se i ranije ovo desavalo da naraste nivo vode i samo se cuje izlila rijeka Spreca a nismo znali tacne podatke kojom brzinom je rastao nivo vode a te podatke smo sad dobili od SodaLIVE …
onaj prvi komentar je cista zeza ko bi volio da mu grad bude poplavljen :S
pozz…