Vlada TK i sindikati postigli sporazum

16. Februara 2010.
1 min. za čitanje

Premijer Tuzlanskog kantona, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i predsjednici osam sindikata uposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i kantonalnoj upravi, danas su potpisali Sporazum kojim se definišu elementi primanja zaposlenih kod budžetskih korisnika.

Sporazumom se precizira da će plaće budžetskih korisnika u 2010. godini biti isplaćivane na nivou iz decembra 2009. godine, odnosno po osnovici od 390 KM. U prvih šest mjeseci dogovoreno je da će visina toplog obroka biti 7 KM, a da će se visina toplog obroka za period juli-decembar 2010. godine i regresa za 2010. godinu utvrđivati na bazi preostalih sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2010. godinu, planiranih za isplatu plaća i naknada koje nemaju karakter plaća.

I Vlada i sindikati su saglasni da ukupna masa sredstava za plaće i naknade budu na nivou izvršenja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu, a razgovori o ovim pitanjima započet će najkasnije 5. avgusta 2010. godine.

Strane potpisnice ovog Sporazuma su saglasne da će na osnovu elemenata Sporazuma biti sačinjeni i potpisani odgovarajući aneksi postojećih kolektivnih ugovora za pojedine grane djelatnosti, najkasnije u roku od sedam dana od dana potpisivanja Sporazuma.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments