Vize za građane BiH mogle bi biti ukinute 19. decembra

20. Aprila 2010.
2 min. za čitanje

Vize za građane BiH mogle bi biti ukinute 19. decembra 2010. godine, godinu dana nakon ukidanja viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, ocijenio je potpredsjednik Odbora za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo u Europskom parlamentu Jelko Kacin.

“Mislim da bi bilo ispravno reći da će se to desiti 19. decembra 2010. godine, godinu dana poslije ukidanja viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore”, rekao je Kacin za “Nezavisne novine” i dodao da je “sasvim sigurno da se sadašnja vlast u BiH neće moći pohvaliti da je ukinula vize”.

On je takvu procjenu obrazložio time što će prijedlog Evropske komisije za ukidanje viza za građane BiH na klupe evropskih parlamentaraca stići tek u septembru, nakon čega se može pokrenuti preostala procedura. Prema njegovim riječima, krivac za kašnjenje liberalizacije viznog režima nije EU, već vlast u BiH koja je “sve vrijeme svog mandata potrošila na strategiji minimalnih ustupaka suprotnoj strani”.

Izvjestilac za liberalizaciju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon rekla je da se prvim dobrim vijestima nada 27. aprila na Komitetu za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove koji bi trebalo da da pozitivnu ocjenu, a da bi prijedlog Europske komisije mogao biti donesen krajem maja.

“Treba nam snažna politička volja na obje strane. Mislim da BiH zaslužuje bezvizni režim u julu, ali, nažalost, vrijeme nam ističe. Osim toga, potrebno je uvjeriti i zemlje članice EU da se neće ponoviti februar 2010. godine kada su azilanti iz Srbije i Makedonije tražili azil”, rekla je Fajon. Ona je odbacila da bilo ko u EU povezuje viznu liberalizaciju sa ustavnom reformom, ali je pozvala i političare da viznu liberalizaciju ne koriste za dobijanje političkih poena u predizbornoj kampanji.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ne vjerujem ni u to nasa gamad ni zasto nije sposobna ndam se da ce vam bog platit Pocet ce te nam trazit vise i do Sarajeva Tuzle sramotno i zlaosno kako to na vrjeme niste izglasali sredili …

ne znam. . . čini mi se da je vise do gospode u evropi nego do naše gamadi. . . al opet ne znam ne možeš biti pametan nikako

EU je postavila stvari veoma jednostavno, ispuni uslove podignut cemo vize. Kao i u mnogim drugim slucajevima nasa politicka elita to je svatila neozbiljno i okupirala se drugim pitanjima (nacio-sovinizam, krada, nepotizam, medustranacka prepiranja…) tako da o interesima gradana niko nije ozbiljno mislio. Npr. makedonija je imala biometrijske pasose jos prije 4 godine. Sada nasa vlast zeli da se sakrije i nade izgovor u nekim glupostima kojim narodu ispire mozak…