Više sredstava za dječiji dodatak i tuđu njegu u TK

0 468

vladatkČlanovi Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona nisu danas prihvatili Nacrt budžeta ovog kantona za narednu godinu u dijelu koji se odnosi na Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Ovo ministarstvo od Ministarstva finansija, pored planiranih novčanih sredstava u budžetu od oko 31 miliona za narednu godinu, traži dodatna sredstva od 14 milona maraka. Osam miliona utrošili bi za dječiji dodatak, a šest za pomoć i njegu od drugih osoba.

Članovi Komisije prihvatili su prijedlog o prestanku važenja Zakona o obrtu, pa je stoga van snage stavljen Pravilnik o obrtima koje donosi nadležno kantonalno ministarsvo i sve ovlasti prelaze na Federalno ministarstvo razvoja.

Razmatran je i finansijski plan kantonalne Službe za zapošljavanje. Istaknuto je da je ova služba za šest mjeseci ove godine ostvarila deficit oko dva miliona i 500 hiljada maraka. Služba nema novaca da izmiri obaveze utvrđene Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Za ove potrebe nedostaje oko dva miliona KM, rečeno je na sjednici Komisije za rad i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x