fbpx

Sarajevo: Više od tri hiljade studenata tražilo povoljnije karte

3 min. za čitanje

Alternativni studentski parlament danas je organizirao studentske proteste “Nijedan student bez obećane karte”. Ispred Zemaljskog muzeja okupilo se preko tri hiljade studenata koji su u koloni krenuli prema Vladi Kantona Sarajevo kako bi predali zahtjeve tražeći od premijera Besima Mehmedića da ispuni dato obećanje i omogući studentima povoljnije karte za javni prevoz.

“Ovaj protest je zbog toga što je premijer Besim Mehmedić obećao povoljnije godišnje karte za prevoz studenata, međutim to nije ispunjeno. Danas smo se okupili kako bismo organizovali kolonu koja će ići prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo i podnijeti zahtjev za izdavanje studentskih karata”, kazao je Suvad Cibra, član Organizacije za prava studenata Filozofskog fakulteta, pred sami početak protesta.

Naime, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je osmislio projekat nazvan “StuID”, zahvaljujući kojem bi studenti imali, između ostalog, i povoljniju cijenu karata za javni prijevoz.

Premijer Besim Mehmedić je “obećao” da će projekat biti realiziran do januara, međutim, to se nije dogodilo, te su se studenti organizirali putem stranice za društveno umrežavanje Facebook, te dogovorili niz akcija i masovne proteste kako bi “natjerali” premijera da ispuni dato “obećanje”.

Izgleda da su te aktivnosti “urodile plodom”.

Naime, premijer Kantona Sarajevo je danas razgovarao sa predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Adnanom Bajrićem, te s predstavnicima Studentskog parlamenta Adijem Džamalijom i Velidom Alibašićem o prijedlozima za iznalaženje finansijskih sredstava za realizaciju Projekta “StudID“, čijom bi implementacijom bile osigurane subvencionirane karte za prijevoz studenata.

“U dogovoru sa predstavnicima Studentskog parlamenta, predložit ću sutra na sjednici Vlade KS da se u utvrđenom Nacrtu budžeta KS za 2010. godine, a u okviru pozicija ministarstava saobraćaja i obrazovanja i nauke, uvrste posebne stavke za subvencioniranje studentskih karata u iznosu do 3.000.000,00 KM. Od ovog prijedloga neću odstupiti i insistirat ću na njegovom usvajanju”, rekao je premijer Mehmedić.

Ovaj prijedlog premijer će uputiti u zakonom propisanu skupštinsku proceduru, te će njegovo konačno usvajanje ovisiti isključivo o podršci poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Prema riječima Bajrića, Alibašića i Džamalije, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu ne podržava aktivnosti Alternativnog studentskog parlamenta.

Inače, protesti su protekli mirno i nisu zabilježeni nikakvi indicenti. Alternativni pokret je također istakao kako nadležnima daje 15 dana roka da odgovore na zahtjeve i počnu s realizacijom projekta, u suprotonom protesti će biti ponovo organizirani.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments