fbpx

Veliki protesti poljoprivrednika u Njemačkoj

2 min. za čitanje

Oko 550 prosvjednika i njihovih vozila učestvovalo je u ponedjeljak u protestima poljoprivrednika kod Brandenburških vrata u Berlinu u znak protesta protiv planiranog vladinog smanjenja subvencija za poljoprivrednu industriju.

Policija je evidentirala oko 560 traktora, kamiona, automobila, kombija i prikolica, kao i 550 ljudi na glavnom bulevaru između Brandenburških vrata i Stupa pobjede u središtu susjednog parka Tiergarten, navela je glasnogovornica policije.

Osim poljoprivrednika, u protestu su učestvovali i brojni vozači autobusa i kamiona, a među prosvjednicima su bili i brojni obrtnici.

Bulevar koji spaja dvije znamenitosti zatvoren je već u nedjelju navečer kada su počeli pristizati traktori.

Prema riječima glasnogovornice, policija je u bliskom kontaktu s organizatorom skupa.

Protesti njemačkih poljoprivrednika protiv promjena poljoprivredne politike izazvali su u ponedjeljak poremećaje u više regija sjeverne i istočne Njemačke.

U sjeveroistočnoj njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje poljoprivrednici su blokirali ulaze na autoceste sa stotinama traktora diljem pokrajine. Podržali su ih i autoprijevoznici prosvjedujući protiv poskupljenja kamiona.

U okrugu Cloppenburg na sjeverozapadu Donje Saske glavnu cestu blokiralo je 40 vozila.

U Saskoj su, prema policiji, blokirani neki priključci na autoceste na području Dresdena.

U sjevernoj Njemačkoj, grad Hamburg je unaprijed upozorio na prekide u saobraćaju jer poljoprivrednici iz susjednog Schleswig-Holsteina planiraju voziti na skup u grad iz nekoliko smjerova.

Udruga poljoprivrednika pozvala je na sedam dana protesta protiv ukidanja subvencija za ovaj sektor. Glavno pitanje su porezne olakšice za poljoprivredni dizel. Djelomično otkazivanje planova štednje savezne vlade nije umirilo udrugu.

Cilj protesta udruge poljoprivrednika je osigurati da vlada kancelara Olafa Scholza potpuno poništi planirane rezove.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments