Usvojen Budžet Tuzlanskog kantona

3 min. za čitanje

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojen je Budžet Tuzlanskog Kantona za 2010. godinu koji je manji za 2,5 % u odnosu na prošlogodišnji i iznosi 365.410.882 KM. Budžet je usvojen sa 22 glasa ZA, 9 protiv i 2 suzdržana. Nedostatna sredstva u iznosu od oko 6 miliona KM bi trebala biti izmirena iz Međunarodnog monetarnog fonda. Oko 164 miliona potrebno je obezbijediti za plate budžetskim korisnicima. Prema mišljenju poslanika potrebno je i veće angažovanje Vlade TK kada je u pitanju raspodjela sredstava od PDV-a po kantonima.

Zahtjevi poslanika, komisija i klubova političkih partija za povećanjem sredstva namijenjenih za dječije dodatke su odbijeni uz uvjeravanje da su planirana sredstva u budžetu od 3.164.508 KM dostatna. Ministar finansija je čvrsto obećao da će dječiji dodaci biti isplaćivani redovno tokom cijele godine. Međutim, matematika pokazuje da je ovaj novac dovoljan za 16.000 korisnika i uz minimalan iznos dječijeg dodatka od 20 KM.

Prijedlog Ministarstva industrije, kojim bi se povezao radni staž radnika Fabrike obuće Aide podržan je od strane poslanika Skupštine TK.

Usvojen je i Izvještaj Ministarstva zdravstva o snabdjevenosti lijekovima na području TK

– Izvještaj je tretirao period za prvih devet mjeseci 2009. godine. Realno smo predstavili Skupštini TK probleme s kojima smo se suočavali u toku prošle godine. Karakterističan je problematika nabavke lijekova za esencijalnu listu lijekova. Sve zemlje u okruženju i sve evropske zemlje nabavku lijekova za esencijalnu listu tretiraju na jedan drugačiji način, a ne kao kod nas putem javne nabavke. Nadam se da će se i kod nas primijeniti jedan drugi princip i određivanja i prometovanja lijekova kako bi svi bili zadovoljni. Što se tiče problema u Tuzlanskom kantonu, godinama je ista a to je nedostak recepata za lijekova sa liste. Međutim, na drugoj strani imamo paradoks da izdamo više recepata nego što se realizuje. Nismo uspjeli dobiti egzaktne pokazatelje zašto se pola miliona recepata ne realizuje u ugovornim apotekama. Osiguranci različitih općina Tuzlanskog kantona imaju različite probleme. Ministarstvo i Zavod tretiraju sve podjedanko ali činjenica je da najveće probleme imaju građani sa područja općine Tuzla. U finasijskim pokazateljima za prvih devet mjeseci vidljivo je da smo potrošili 30% više sredstava nego u istom periodu prošle godine. Razlozi su jasni, veliki broj lijekova je prema odluci federalnog ministarstva premješten u druge grupe lijekova koji idu 100% na teret Zavodu, rekao je ministar zdravstva Asim Musić.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine TK, razmatrana je i nakon rasprave i prihvaćena Analiza provođenja Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner