Upućena pismena presuda u slučaju Jurišić

2 min. za čitanje

ilija-jurisicPisana presuda Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kojom je 28. septembra Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli, ekspeditovana je iz suda i poslana strankama u postupku, izjavila je u petak Tanjugu portparol Vijeća Ivana Ramić, a prenosi Fena.

Ramić je precizirala da je presuda iz suda ekspeditovana 18. novembra, deset dana prije isteka zakonskog roka za izradu pisanog obrazloženja presude.

– S obzirom da je riječi o kompleksnom predmetu, složenoj krivičnoj stvari, sukladno Zakonika o krivično postupku, određen je rok od dva mjeseca za izradu pisanog obrazloženja presude, koji u konkretnom slučaju ističe 28. novembra, objasnila je Ramić.

Ona je podsjetila da je tokom suđenja Jurišiću, koji je prvostupanjsko osuđen na 12 godina zbog upotrebe nedozvojenih sredstava borbe, saslušano 78 svjedoka, obavljena složena vještačenja i izvedeni brojni pisani dokazi.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu utvrdilo je da je Jurišić kao visoki starješina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štabovi Javne sigurnosti Tuzla, nakon primitka naredbe za napad od svog pretpostavljenog, izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. godine mirno povlačio iz tog grada. Tom prilikom ubijen je najmanje 51 vojnik, dok je njih pedesetak ranjeno, navodi Tanjug.

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin najavio je početkom novembra da će od ministra pravde Srbije Snežane Malović zatražiti tumačenje zašto Jurišiću nije uručena pisana presuda.

Kacin je 4. novembra naveo da “postoji realna sumnja da se radi o teškoj povredi osnovnih ljudskih prava” i da će zbog toga “na toj osnovi od ministra pravde Srbije zatražiti tumačenje”.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner