fbpx

Uništena velika brana u Ukrajini na rijeci Dnjepar, u toku evakuacija stanovništva

2 min. za čitanje

Visoki dužnosnik kojeg je postavila Rusija u okupiranoj južnoj Ukrajini u utorak je priznao da su u noćnim udarima uništeni dijelovi brane Nova Kakhovka, demantirajući svoje ranije komentare da nije pričinjena nikakva šteta.

Gradonačelnik Nove Kakhovke Vladimir Leontijev rekao je da je napad na branu “ozbiljan teroristički napad”, izvijestio je ruski državni medij TASS.

“Oko 2 sata iza ponoći došlo je do više ponovljenih udara na HE Kakhovka. Kao rezultat toga, voda iz akumulacije Kakhovka počela je teći nekontrolirano”, rekao je Leontjev, prenosi TASS.

Još nema potrebe za evakuacijom Nove Kakhovke, dodao je, iako ukrajinski dužnosnici kažu da su evakuacije oko brane već počele.

Ranije noćas, Leontiev je negirao da se brana srušila u izjavi za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti, nazvavši to “glupostima”.

Ukrajinska vojska optužila je Rusiju da je digla branu u zrak.

“Ruska vojska je počinila još jedan teroristički čin. Raznijela je hidroelektranu Kakhovka. Voda će dosegnuti kritični nivo za pet sati. Počela je evakuacija u zoni opasnosti”, rekao je Oleksandr Prokudin, šef vojne uprave regije Herson kojeg je imenovala Ukrajina, u videu na Telegramu.

Pozvao je stanovnike uz istočnu obalu rijeke Dnjepar da “odmah napuste opasna područja”.

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo Jug potvrdilo je u utorak uništenje brane u objavi na svom službenom Facebooku rekavši da procjenjuju razmjere uništenja i izračunavaju vjerovatna područja poplava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održat će hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu nakon rušenja brane Nova Kahovka, rekao je u utorak sekretar Vijeća Oleksij Danilov.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments