Uhapšen “monstrum s Grbavice” Veselin Vlahović

2. Marta 2010.
2 min. za čitanje

Špansko ministarstvo unutarnjih poslova uhapsilo je danas u Altei, na istoku zemlje, Veselina Vlahovića, koji je tražen zbog više od “stotinu ubistava” počinjenih između 1992. i 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Vlahović je uhapšen u sklopu policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Europe koja je umiješana u nasilne pljačke kuća. U policijskom saopštenju se navodi da je Vlahović primijetio policajce u blizini mjesta gdje je živio i da je pokušao da pobjegne. Policija je uspjela da ga uhapsi, iako je on pružao otpor. Kod uhapšenog pronađeni su falsifikovani bugarski dokumenti. Španski zvanični su saopćili da se Vlahović ranije skrivao pod lažnim imenima, kao Krunoslav Godec, Mijodrag Petrović, te Jan Depiq.

Kako se navodi u medijima, Vlahović, monstrum sa Grbavice, ubio je i Gorana Čengića, nekadašnjeg člana rukometne reprezentacije SFRJ. Čengić je ubijen u junu 1992. godine, a njegovo tijelo je nakon devet godina pronađeno i iskopano. On je jedan od najmanje 50 Sarajlija koje je u prvim ratnim mjesecima ubio Vlahović. Dovodi u vezu s brojnim ubistvima, mučenjima, prisilnim nestancima i silovanjima civila iz Sarajeva, a posljednji put je viđen u Crnoj Gori, gdje je u junu 2001. pobjegao iz zatvora, u kojem je služio zatvorsku kaznu za razbojništvo i nasilno ponašanje. Pravosudni organi BiH su u nekoliko navrata tražili njegovo izručenje, ali su zahtjevi odbijeni jer ustav te zemlje ne dozvoljava izručenje svojih državljana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izdao je nalog Ambasadi BiH u Madridu da preduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka ekstradicije. Državno tužilaštvo će u srijedu dostaviti Ministarstvu pravde BiH zahtjev za ekstradiciju Vlahovića. Navodno su i pravosudni organi Crne Gore pokrenuli istragu protiv njega, a zbog sumnje da je učestvovao u zločinima u BiH. Za njim je bila raspisana Interpolova potjernica zbog krađa, te zločina protiv života i zdravlja.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dva najljepsa i najpostenija pravila….svi moramo umrijeti…..i ratni zlocini ne zastarjevaju….da bog da mu porodice nastradalih sudili

E sad cemo da ti naj.ebemo kolektivno familije Batko !! DaBogda se živ raspao, daBogda pojeo jorgan od muke!!!