U Tuzlanskom kantonu aktivne 73 autoškole

13. Februara 2010.
2 min. za čitanje

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o radu Odsjeka za saobraćajnu edukaciju u 2009. godini Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

U prošloj godini je na osam ispitih mjesta u Tuzlanskom kantonu za kandidate kontinuirano organizovano polaganje za sticanje vozačke dozvole. Na ispite iz poznavanja propisa pristupilo je 6 919 kandidata od čega je ispit položilo 4 327 kandidata.

Prosječna prolaznost na ispitu iz poznavanja propisa u prošloj godini bila je 63%. Na ispit iz upravljanja motornim vozilom pristupilo je 8 374 kandata od čega je 5 286 kandidata položilo ispit. I u ovom slučaju prolaznost je bila 63%.

Kada je u pitanju osposobljavanje kandidata i polaganje ispita za sticanje licence predavača teorijske nastave, ispitivača iz teoretskog dijela ispita i ispitivača iz upravljanja motornim vozilom u prošloj godini je obrađeno 12 zahtjeva, a nakon provedenih procedura 9 kandidata je steklo licence.

Za sticanje dozvole vozač-instruktor u prošloj godini prijavljeno je 10 kandidata. Ovu dozvolu dobilo je 8 kandidata. U postupku zamjene instruktorskih dozvola za vozače instruktore koje su istekle u 2009. godini primljen je 61 zahtjev. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u obavezi je i da periodično vrši edukaciju i informisanje vozača instruktora te je u skladu s tim u januaru prošle godine organizovano predavanje kojem je prisustvovalo 328 instruktora registrovanih na području Tuzlanskog kantona.

U toku 2009. godine primljena su 52 zahtjeva za utvrđivanje uslova za rad autoškola. U prošloj godini je 6 autoškola samoinicijativno prestalo sa radom, a otvorene su 4 nove autoškole. Trenutno u Tuzlanskom kantonu aktivno rade 73 autoškole.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments