U TK obolijeva 25 žena na 100.000 što je najviše u zemljama okruženja

29. Januara 2010.
5 min. za čitanje

Sve je veći broj oboljelih žena od raka grlića maternice u TK i FBiH. Posebno zabrinjava trend povećanja oboljenja kod mladih žena i djevojaka u Tuzlanskom kantonu. BiH, pored Srbije ima najveću incidencu raka grlića maternice. „U TK je nakon nekoliko godina pada, došlo i do porasta incidence, a u većini zemalja koje su pokrenule programe prevencije odnosno programe skrininga imunizacije HPV vakcinom došlo je do znatnog smanjenja u mortalititu i morbiditetu. U zemljama koje su sprovele skrininge oboli do 10 žena na 100.000, dok je kod nas u Tuzlanskom kantonu u 2008. godini oboljelo 25 žena na 100.000″, izjavila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Nermina Mehinović.

Prema riječima doktorice Ermine Iljazović, šefice Zavoda za patologiju i mikrobiologiju UKC-a Tuzla, od raka grlića maternice obolijevaju seksualno aktivne žene. Rak grlića maternice jedan je od najčešćih karcinoma kod žena i drugi je uzročnik smrti. „Sve je više mladih žena koje obolijevaju od raka grlića maternice. Naglašavam da je ovo 100 posto preventabilan karcinom za razliku od nekih drugih”, izjavila je doktorica Iljazović naglašavajući značaj preventivnog djelovanja.

Povećanje nivoa znanja o reproduktivnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima, jedna je od najvažnijih mjera prevencije koja voda ka smanjenju broja oboljelih žena od raka grlića maternice. Kako je danas istaknuto organizovanim skriningom moguće je smanjiti incidencu obolijevanja od ove bolesti za čak 50 posto. Kao dokaz tome treba istaći da je u nekim europskim zemljama koje imaju ovaj oblik skrininga rak grlića maternice za 10 godina smanjen mortalitet za 19 posto. Kako je istakla danas doktorica Iljazović, TK trebaju programi koje treba inicirati nadležno resorno ministarstvo čime se predviđa i educiranje citoskrinera. „Mi trenutno imamo 10 osoba osposobljenih za ovaj posao, pet patologa, dvije medicinske sestre sa Višom zdravstvenom školom, te tri ginekologa, i u ovoj fazi ne možemo reći koliko nam treba na broj žena u TK, ali je sigurno da ih je potrebno još”, izjavila je doktorica Nermina Mehinović na današnjoj press konferenciji organizovanoj u povodu obilježavanja sedmice borbe protiv karcinoma grlića maternice. Aktivnosti se vode uz podršku Ministarstva za zdravstvo TK. Doktorica Merisa Imamović-Kuluglić iz resornog ministarstva također je istakla značaj prevencije i promjene svijesti kod žena, posebno mladih. Govoreći o listama čekanja, doktorica Imamović-Kuluglić je izjavila da žene kod kojih je dijagnosticiran ovaj karcinom ili se sumnja, rade pregledi bez čekanja ili sa minimalnim periodom čekanja.

Predisponirajući rizični faktori u nastanku raka vrata maternice su rani seksualni kontakt, česta promjena partnera, promiskuitet, loša genitalna higijena, niži socijalno ekonomski status, HPV (Humani Papilloma Virus) i HSV-2 (Herpes simplex Virus) infekcija, hronične infekcije klamidijom, veći broj poroda, pušenje ( Korištenje duhana oštećuje imunološki sustav i sprječava sposobnost tijela da se odupre HPV infekciji cerviksa )

Posebna uloga u nastanku raka vrata maternice pripisuje se HPV infekciji (high-risk tipovi: 16 i 18), pri čemu se istovremeno odigravaju dva procesa. Integracijom viralne DNK u stanični genom, posebno produkcijom E6 i E7 viralnih proteina stimulira se i održava stanična dioba koja je neophodna za nastanak i rast karcinoma. Drugi proces je inaktivacija tzv. supresorskih gena stanice koji normalno učestvuju u procesu supresije viralnih gena i inhibiciji produkcije viralnih proteina. U isključivanju djelovanja supresorskih gena značajnu ulogu igraju pušenje kao i druge kronične infekcije vrata maternice (HSV kao i vjerovatno klamidijska infekcija).

Simptomi

Najčešće, karcinom raka grlića maternice u svojoj najranijoj i najlakše izlječivoj fazi, ne uzrokuje nikakve simptome. Ukoliko postoje simptomi, najčešći su stalni vaginalni iscjedak koji može biti blijed, vodenast, roza, smeđi, prošaran s krvlju, ili taman i s nepriajtnim mirisom. Nenormalno vaginalno krvarenje, posebno u razmaku između menstrualnih krvarenja, nakon odnosa ili ispiranja i nakon menopauze koje postepeno postaje teže i duže.

Treba reći da zdravstvene ustanove u TK, i pored visoke incidence obolijevanja od raka grlića maternice, realizuju dosta aktivnosti. Zbog postignutih rezultata u prethodnoj godini u borbi od raka grlića maternice. Zavod za javno zdravstvo TK i UKC Tuzla su uz podršku Ministarstva za zdravstvo TK vodili izolovane aktivnosti od ostatka zemlje, te su dobili i nagradu „Biser mudrosti” koju dodjeljuje Europska asocijacija za borbu protiv raka grlića maternice.

(SodaLIVE.ba/TIP.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments