U Sarajevu preminuo najpoznatiji bh. bloger

21. Novembra 2009.
3 min. za čitanje
boreokoocijuJuče u 18 sati u Sarajevu je preminuo Saudin Bećirević, jedan od najpoznatijih blogera u Bosni i Hercegovini.
Bećirević je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 37 godini života.

Bosanskohercegovačkoj javnosti je bio poznat po knjizi “Bore oko očiju – dnevnik bosanskog vojnika”, a veliku popularnost je stekao upravo objavljujući dijelove tekstova iz te knjige na blogu “Bore oko očiju” koji je bio jedan od najposjećenijih sa čak više od 750.000 jedinstvenih posjetilaca (na bh. blog servisu blogger.ba).

Saudin Bećirević je rođen 1973. u Humu kod Foče. Osnovnu školu je završio u Brodu kod Foče, a srednju u Sarajevu. Za vrijeme rata bio je vojnik Armije BiH, a po okončanju ratnih dejstava u našoj zemlji odlazi na privremeni rad u Libiju.

Blog “Bore oko očiju”, na kojem objavljuje priče iz svog ratnog dnevnika, pokreće 2005. godine i u kratkom vremenskom roku taj blog biva jedan od najposjećenijih u Bosni i Hercegovini.

Nedugo zatim, Bećirević se odlučuje objaviti knjigu “Bore oko očiju – dnevnik bosanskog vojnika” koja je autentičan prepis njegovih dnevnika, upravo ta knjiga postaje najprodavanija knjiga u BiH u 2007. godini, te najtraženija knjiga domaćih autora u BiH na Sajmu knjige i učila 2007. godine u Sarajevu.

Naime, Saudina je početak rata zatekao u školskoj klupi. Bez igdje ikoga, jer je od porodice bio odvojen, a prijatelji se rasuli, tada 18-godišnji Saudin razmišlja o tome da li da i on pobjegne ili ostane u Sarajevu. Odlučuje ostati i boriti se za svoju domovinu, te se priključuje Armiji BiH i postaje jedan od najistaknutijih boraca.

Upravo o svim tim ratnim dešavanjima Saudin je pisao na svom blogu neprestano ističući da je sudbina poput njegove bilo na hiljade, te da on nije nikakav izuzetak ili heroj.

Saudin je za života uspio završiti i drugu knjigu (nastavak prve) “Na putu u nepoznato”, kako se sada zove njegov blog.

Vijest o preranoj smrti ovog velikog čovjeka pogodila je brojne građane Bosne i Hercegovine.

Dženaza i posljednji ispraćaj Saudinu Bećireviću planirana je za ponedjeljak (23. 11. 2009. godine) u 14 sati na mezarju Ravne Bakije u Sarajevu.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x.ba)
Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zao mi je tog covjeka , jako je mlad …