U Lukavcu održana konferencija (NE)Zaposlenost na području TK

13. Aprila 2010.
4 min. za čitanje

Nezaposlenost je jedan od najozbiljnijih ekonomskih i socijalnih izazova s kojima se suočava savremeno društvo. Premda njeni razorni efekti direktno pogađaju nezaposlena lica i njihove porodice, oni podjednako slabe i privredu i društvo u cjelini. Bosna i Hercegovina se već duži niz godina suočava sa izuzetno visokom stopom neaktivnosti i nezaposlenosti, bez obzira što je bilježila značajan ekonomski rast i makroekonomsku stabilnost u periodu koji je prethodio globalnoj ekonomskoj krizi.

Uzroke za takvo stanje treba tražiti u lepezi faktora od devastirane privrede i zastarjele tehnologije i proizvodnih procesa, preko strukturalnih promjena i postepene izgradnje društva, do nedovoljnih strateških odgovora za rješavanje tog problema.

Cilj Strategije zapošljavanja Bosne i Hercegovine je da unaprijedi puno, produktivno i slobodno izabrano zaposlenje za sve. Unatoč ostvarenom napretku i nedavnim reformama, obrazovni sistem se suočava sa značajnim izazovima i stoga je neophodno unaprijediti ga od najnižeg do najvišeg nivoa. Stope upisa u predškolsko obrazovanje su najniže u regionu, dok su stope upisa u osnovno i srednje obrazovanje povoljnije, iako ispod zadovoljavajućeg nivoa. Nedostatak efikasnosti sistema tercijarnog obrazovanja se može potkrijepiti činjenicom da samo 5% studenata Univerziteta u Tuzli okončavaju na vrijeme svoje studije.

Stim u vezi održana je i konferencija na temu zaposlenost –nezaposlenost na područjku TK čiji je domaćin bio grad Lukavac i Udruženje mladih “UM” iz Tuzle.

Situacija na tržištu rada koju karakterišu visoka nezaposlenost, u kojoj dominiraju strukturalna i dugoročna nezaposlenost, velika su prepreka za brže i masovnije zapošljavanje nekih ciljnih grupa, a posebno osjetljivih grupa na tržištu rada. Visoke stope nezaposlenosti žena (25.6%) i mladih (46.4% za muškarce i 52.7% za žene) su predmetom ozbiljne zabrinutosti.

Međutim, osim žena i lica sa posebnim potrebama, i Romi su često izložene riziku od doživotne neaktivnosti, a izražena je i visoka stopa neaktivnosti mladih – naročito među mladim sa nižim i srednjim stepenom obrazovanja.

Tržište rada u BiH karakterišu visoki nivoi nezaposlenosti posebno među mlađim stanovništvom. Unatoč značajnom padu stope nezaposlenosti između 2006. i 2008. godine procijenjena stopa nezaposlenosti je u 2008. godini iznosila 23.4%, a u 2009. 24.1%. Nadalje, nezaposlenost je najviša među mladim od 15 do 24 godine, i ona je u 2009. godini iznosila 48.7% (46,4 za muškarce i 52.7% za žene). Tržište rada je također karakterisala niska stopa zaposlenosti (33 % u 2009. godini) i visoka neaktivnost, uglavnom usljed neučešća žena na tržištu rada. Iako nisu dostupni precizni podaci o veličini neformalne ekonomije, numeričke procjene. Ankete radne snage daju brojku od 33.6 % neformalne zaposlenosti (podatak za 2006. godinu). Drugi izazovi tržišta rada se odnose na visoke stope dugoročne nezaposlenosti i slabu pokretljivost radne snage. Socijalni partneri su slabi i malo učestvuju u oblikovanju programa zapošljavanja.

Konferencija u Lukavcu je između ostalog poslužila i da se dodatno pozovu nadležni iz ove oblasti da dodatno se angažuju narealizovanju ovakvog problema.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
8 komentara
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ja ovdje vidim samo statističke podatke a nigdje nikakvih zaključaka. Iz ove fotografije se vidi da će ova nezaposlenost zaista potrajati.

Midhat Osmanović i Suljo Suljević u prvom redu haha koji stručnjaci majko draga!! 😀 I oni se kao brinu za nas 😀 😀 😀

dr. Kadrija Hodžić i dr. Muharem Klapić tj. stručnjaci Makroekonomije i ekonomije općenito sjede iza Midhata i Sulje haha Bože sačuvaj!

Ziće to su predavači cijelo vrijeme i govorili – o statistikama (ne)zaposlenosti, te o ovoj teoriji, te o onoj teoriji. A ništa konkretno nisu predložili kako riješiti ovaj nemili problem.
P.S. Sodalive, stvarno ste blagovremeni s ovom viješću. Pa konferencija je održana prije skoro 7 dana. :/

@ Jasenko….svaka cast..za komentar…pazi..moj profesori Kadrija i Muharem sjede iza ova 2 “strucnjaka”….hahahah…..Allah ih nagradioooo!

a boze dragi kobejagi brinu se za narod da ga zaposli bore se ha ha ha uh samo malo price i da se bore pred izbora a samo oni imaju samuna i briga ioh za nama i za ovaj narod sto ja po ulici i traze svoja peava da bogdom manje kradu i da daju i narou njima njihove plate sto zarade zice u pravu si potpuno ja te predrzavam i tako i ja vidim to si u pravu samo tesko narodu i sta ce biti sa nas i nase lijepe djece nema od njih nista nista nisu rijesili toliko vremena proslo bolje ih ne gledati hhhhhhhhhaaaa

Kakav Midhat Osmanović čovjek je u federalnom parlamentu cirkus živi alahami dobro država ikako funkcijoniše samo da vam kažem u lukavcu cjenim samo jednog političara kojem skidam kapu a to je Ismet Osmanović čovjek je mozak pravi profesionalac.

je li ovo bio predizborni skup Stranke za BiH ili… buduci da znam relacije koje povezuju ovu stranku sa vodstvom Udruzenja mladih

kakva fotka oni sigurno razmisljaju kad ce ovo proci da idem kuci lec nema od ovog nista dokle god se mi kao cjelina ne dignemo nece biti promjena Izadjimo zato svi na izbore i sjinimo ovu gamad sa vlasti sto nas drzi kao robove …..a ako vako nastavi bit ce jos gora situacija u zemlji ovo sto se desava su samo pocetci ,,,,stidite se i sramite