U toku do sada najveća akcija hapšenja vehabija

2. Februara 2010.
2 min. za čitanje

Oko 600 pripadnika državnih i entitetskih sigurnosnih agencija sinoć su započeli akciju uhićenja vehabija u Gornjoj Maoči. Prema prvim podacima, do sada je pretreseno nekoliko objekata i pronađena je veća količina oružja.

Uhićenja, u akciji nazvanoj “Svjetlost”, se vrše zbog ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti i napada na ustavni poredak BiH. U akciju su uključene sve policijske i pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, a na terenu je županijski tužitelj iz Tuzle te dva državna tužitelja.

Ova akcija najveća je združena policijska akcija u poslijedaytonskoj Bosni i Hercegovini i u njoj sudjeluju službenici OSA BiH, te policijski službenici Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP-a RS, Policije Brčko distrikta BiH, Federalne uprave policije, Uprave policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH , kao i predstavnici misije EUPM-a u BiH, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prema riječima očevidaca, koji su tom dionicom putovali sinoć oko 23:30 sati, veliki broj policajaca u autobusima i vozilima za specijalne akcije zaputili su se u pravcu Maoče.

– Na svakih kilometar stajao je policajac od granice pa sve do petlje na Šićkom. Vidjeli smo dva autobusa puna policajaca, susreli smo i oko 20-ak policijskih džipova. Bilo je očito da je u tijeku neka velika akcija, izjavio je očevidac.

Policija je postavila barikadu tri kilometra prije ulaska u Maoču.

Gornja Maoča je potpuno izlirano mjesto u kojem do sada nisu važili zakoni države BiH, a mnogi to mjesto smatraju najsnažnijim središtem radikalnog Islama u regiji. Podsjećamo, djeca u ovom naselju uče po nastavnom planu i programu Jordana.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

NEZNAM STA RECI ZA OVO. Svako ima pravo da bude sta hoce ali htjeli ili ne zakoni drzave u kojoj se zivi se moraju postovati jer u drugom slucaju bilo bi jos vise Anarhije a vec je dovoljno ima.Ako neko zeli da uci po programu Jordana brate mili lijepo ga treba deportovati tamo pa nek uci ..

Al netreba se zaustaviti na ovom, nastaviti i sa cetnickim pokretima koji se organizuju u Trebinju il gdje vec

dabome deportovat sve te abu hamze i takve koji su dosli da siju mrznju ovdje gdje ionako malo fali . . .a i cetnike naravno i sto se mene tice oni su prioritet