Tuzlanski kanton dobio Plavu bolnicu i Radioterapiju

2 min. za čitanje

plavabolnicaGrađani Tuzlanskog kantona dobili su Plavu bolnicu i Radioterapiju koje su danas i zvanično otvorene. Vrijednost projekta je oko 50 miliona KM a riječ je o najvećoj investiciji u zdravstvu u BiH poslije rata. Za usluge radioterapije pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona do sada su morali ići u Sarajevo tako da otvaranje Plave bolnice i Radioterapije ima višestruki značaj za unapređenje zdravstva i liječenje malignih oboljenja kod domaćih pacijenata, kazao je na otvaranju prof.dr. Elmir Čičkušić – Direktor JZU UKC Tuzla.

Vrpcu je svečano presjekao dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH ističući da je ovaj projekat ulaganje u obnovu BiH. Vrijednost izgranje ove dvije bolnice je oko 50 miliona KM, od kojih je oko 20 miliona KM donirala holandska vlada, na osnovu sporazuma o grantu, kazao je Sweder van Voorst tot Voorst – Ambasador Kraljevine Holandije u BiH.

U ova dva objekta UKC Tuzla smješteno je pet klinika uređenih po najvišem evropskom standardu. Riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u oblasti zdravstva u BiH. Najveći iskorak kada je riječ o novim medicinskim tehnologijama je ugradnja dva linearna akceleratora i brahiterapije za selektivni radijacijski tretman raka. Medicinska oprema koja je glavni ključ bolnice obezbijeđena je od respektabilnih internacionalnih proizvođača što također osigurava dugotrajnu dostupnost usluge.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar