Tužilaštvo KS otvorilo istragu protiv Amele Džindo

17. Februara 2010.
3 min. za čitanje

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv Kenana Čehića (20), koji je u ponedjeljak sa ubijenim Alenom Makašem (17) učestvovao u pokušaju pljačke u sportskoj kladionici “Derby” koja se nalazi u sarajevskoj ulici Ciglanska. Istraga je otvorena i protiv Amele Džindo, radnice kladionice koja je pucala u Makaša nanijevši mu smrtonosne povrede.

“Protiv Čehića je otvorena istraga zbog krivičnog djela razbojništvo u pokušaju, a protiv Amele Džindo zbog ubistva na mah. Čehić je danas saslušan u Tužilaštvu bez prisustva advokata jer se izjasnio da mu nije potreban. Nakon saslušanja postupajući tužilac je odredio mjeru zadržavanja u trajanju od 24 sata i uputio je prijedlog za određivanje pritvora prema sarajevskom Kantonalnom sudu. Djevojka će biti saslušana kada to bude dozvoljavalo njeno zdravstveno stanje”, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Jasmina Iftić, portparol sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Prema njenim riječima istragom će se utvrđivati da li je djevojka pucala pod jakom razdraženšću, u samoodbrani, ili je, pak prekoračila granice nužne samoodbrane.

Naime, Makaš i Čehić su preksinoć došli u kladionicu s namjerom da je opljačakaju.

Međutim, radnica kladionice Amela Džindo se suprotstavila dvojici razbojnika, te je iz pištolja koji je, prema nezvaničnim informacijama vlasništvo njenog oca, pucala u Makaša, a Makaš u nju.

Policija je po dolasku na lice mjesta zatekla Makaša kako leži ispred kladionice jer je vjerovatno nakon ranjavanja pokušao da napusti lice mjesta ali je pao ispred kladionice. U ruci je držao pištolj i davao je slabe znake života. Međutim, do dolaska Hitne pomoći Makaš je preminuo. Radnica koja je zadobila tri prostrijelne rane u predjelu grudnog koša, abdomena i lijeve natkoljenice je pronađena iza pulta kladionice.

U Klinički centra Univerziteta u Sarajevu dovezena je bez pulsa i pritiska, te je tek nakon reanimacije podvrgnuta operativnom zahvatu, a njeno zdravstveno stanje je trenutno stabilno.

Čehić je, pak, nakon što je počela pucnjava pobjegao s lica mjesta i uhapšen je u utorak ujutru.

Ubijeni Makaš je bio štićenik Zavoda za mušku djecu i omladinu na Humu, a i on i Čehić su odranije poznati policiji po razbojništvima i krađama.

(Amra Kovač/Sarajevo-x.com)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

TAKO JE TO GOSPODJO AMELA KO VAM JE REKAO DA SE BRANITE. TREBALA SI PUSTITI DA TE RAHAT OPLJACKAJU I UBIJU.KOJA DRZAVA KOJA VLAST JEBOTE PA ZENA CE BITI KRIVA STO SE BRANILA.

tako se to radi . . .steta sto ih nije mogla obadvojicu smaknut . . . zao mi je radnice sto je zadobila teske povrede i sto ce morat odgovarat sto se suprotsavila pljackasima