fbpx

Svim pravoslavcima sretan Vaskrs a katolicima Uskrs!

2 min. za čitanje
Sretan Vaskrs i Uskrs

Uskrs – Uskrs ima višestruki značaj, pored osnovnog – pobjede nad smrću, on je i nada za život budućega vijeka i osnova za ponovni Kristov dolazak kada će Sin Božiji konačno uništiti Sotonu – izvor zla, grijeha i smrti.

To je ujedno i najstariji kršćanski praznik, koji se praznuje još od prvih vremena kršćanstva. U crkvenom kalendaru nema stalni, fiksni datum. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni vjerski praznici.

Jaja se šaraju na Veliku Subotu. Krist je razapet na Veliki Petak, i to je najtužniji dan u godini, dan kada sve radnje koje jesu ili koje asociraju na radost, potrebno odložiti, pa tako i šaranje jaja.

Običaj je i da se prave pereci, koji simbolizuju Kristov vjenac.

Vaskrs – To je pokretni praznik i praznuje se poslije jevrejske Pashe u prvu nedjelju poslije punog mjeseca, koji pada na sam dan proljetne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja (po gregorijanskom kalendaru). Za ovaj praznik u narodu su uobičajeni mnogi običaji, koji naročito vesele djecu. Za taj dan se farbaju jaja, naročito crvenom bojom, mada se koriste i druge, i poklanjaju ili se tuca jajima.

Pravoslavni hrišćani se tog dana pozdravljaju pozdravom “Hristos vaskrse” na šta se odgovara “Vaistinu vaskrse”.

Lukavački Info Portal | SodaLIVE.ba svim vjernicima pravoslavne vjerospovjesti upućuje iskrene čestitke u povodu velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, svim vjernicima katoličke vjerospovjesti upućujemo iskrene čestitke u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hvala vam!