Sve prisutnije kašnjenje i izostajanje poslanika sa sjednica

4 min. za čitanje

Danas su Centri civilnih inicijativa (CCI) održali press konferenciju na kojoj su prezentirali nalaze monitoringa te dali ocjenu rezultata rada sa preporukama Skupštini i Vladi Tuzlanskog kantona za proteklu 2009. godinu.

Muris Bulić (konsultant za monitornig), rekao je da nalazi monitoringa pokazuju da je Vlada TK tokom tri godine mandata, organizovanjem stalnog vlastitog monitoringa uspjela podići nivo efikasnosti u realizaciji programa sa 75 u 2007. godini na 88% u 2009. godini. Pozitivni trend u pretposljednoj godini mandata u radu Vlade TK nisu pratili i pozitivni trendovi kada je zapošljavanje u pitanju jer je u odnosu na 2008. godinu izgubljeno 1389 radnih mjesta, a broj nezaposlenih se povećao za 3539.

U izvještaju je naglašeno da Vlada TK često zasjeda, više zajedanja ima samo Vlada Zeničko – Dobojskog kantona, da su usvojene razvojne i strategije zapošljavanja, kao i antirecesione mjere, ali ne mogu se zanemariti česti protesti studenata i sukobi između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Univerziteta i Pedagoškog zavoda, što prema CCI-u ukazuje da ni upravljanje obrazovanjem nije na nivou prethodnih godina. Nelekvidan Budžet, nizak nivo neplaćenih koncesija, nerješen status firmi u procesu stečaja, neisplaćivanje dječijeg dodatka, bili su konstanta koja je pratila rad Vlade u 2009. godini.

Kada je u pitanju Skupština TK, rečeno je da su sjednice bile često duge i sa nepotrebnim raspravama, te da su mnoge bile prekidane zbog učestalih radničkih štrajkova. Iako Skupština TK već dugi niz godina ima najduža zasjedanja, ni u trećoj godini nije uspjela realizovati više od 74% programskih obaveza. Kada su zakoni u pitanju, Skupština TK je loše planirala zakonodavne aktivnosti jer je na kraju godine razmatrala više neplaniranih (14) nego planiranih (8) zakona a pet iz programa nije ni razmatrala.

Četiri poslanika napustila stranke

U 2009. godini četiri poslanika (Šarić Muradif, Esed Omerkić, Refik Avdić i Refik Ahmedinović, napustili su stranke i koalicije te nastavili samostalno djelovanje čime su doveli u pitanje vjerodostojnost i funkcionisanje kako parlamentarne većine tako i opozicije.

Pojačana nedisciplina poslanika

Na današnjem pressu ukazano je i na radnu nedisciplinu u vidi izostajanja ili ranijim izlaskom sa sjednica, kao i kašnjenjem koje je sve prisutnije. Primjera radi, Šefik Begić (SDA), odavno se ne pridržava niti partijske disipline niti normi Etičkog kodeksa pa je izostao sa 14 sjednica. Kao rekorderi u naplaćenom kašnjenju navedeni su Fahir Subašić (SDP) koji je zakasnio 20 sati i 35 minuta i Kazafer Bečić sa preko 16 sati naplaćenog kašnjenja. Kao primjer negativnog moralnog profila poslanika naveden je Hasan Delalić (SBiH) koji je nakon trogodišnje poslaničke šutnje odlučio da profesionalizira svoj status čime se uvrstio među 19 izuzetno dobro plaćenih poslanika Skupštine TK.

CCI su u nekoliko navrata kroz preporuke u prethodnim izvještajima insistirali na otvaranju procesa smanjenja javne potrošnje i otvaranju procesa kojima se omogućava razvoj i zapošljavanje. Na kraju iznesene analize rada Vlade TK i Skupštine TK, CCI je iznio i 25 preporuka koje se odnose na pokušaj poboljšanja rada Vlade i Skupštine TK.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner