‘Sve je spremno za dolazak evropske ekspertske grupe’

6. Decembra 2009.
4 min. za čitanje
sinisamacanDirektor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ Siniša Macan izrazio je očekivanje da će se članovi ekspertske grupe Evropske komisije uvjeriti da svi organi i institucije u BiH zaduženi za izdavanje identifikacionih dokumenata rade svoj posao u skladu sa propisima.
“Sigurno je da je BiH za relativno kratak period uspjela da izvrši sve pripreme. Evropska komisija ne bi dolazila u BiH da nije procijenila da je sve spremno”, rekao je Macan u intervjuu za Srnu pred sutrašnji dolazak ekspertske grupe Evropske komisije u BiH, koja bi trebalo da ocijeni da li su ispunjeni svi uslovi za liberalizaciju viznog režima u pogledu bezbjednosti identifikacionih dokumenata koji se izdaju u BiH.

Macan je istakao da će članovi ekspertske grupe metodom slučajnog uzorka odrediti opštine koje će posjetiti tokom četvorodnevnog boravka u BiH kako bi se u direktnom kontaktu uvjerili na koji način službenici koji rade na izdavanju dokumenata obavljaju svoj posao.

“Oni provjeravaju da li službenici svoje obaveze vrše u skladu sa zakonom, da li postoje procedure u slučaju eventualnih problema i neposredno se uvjeravaju da li su službenici dovoljno obučeni da izdaju dokumenta BiH”, rekao je Macan.

Prema njegovim riječima, ekspertska grupa ne provjerava da li sistem tehnički radi, jer je potpuno nebitno da li je sistem potpuno informatizovan ili nije, već da li ti službenici znaju da primjenjuju procedure i propise.

“Što se tiče same vizne liberalizacije, nakon ovog procesa BiH će dobiti konačnu ocjenu o ispunjenosti uslova iz bloka jedan. Vjerovatno Evropska komisija više neće dolaziti zbog toga i dalje će biti sve stvar politike”, naveo je Macan.

On je naglasio da je, nakon provjere bloka jedan, planirano da evropska eksperska grupa dođe u februaru u BiH kako bi se uvjerila u ispunjenost uslova iz bloka dva i tri, koji se odnose na migracije, bezbjednost granica i borbu protiv korupcije i kako bi u martu naredne godine dala stručnu ocjenu o ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju.

“Mi smo i 1997. godine sa zajedničkim pasošima, pa i sa novim ličnim kartama, očekivali i rečeno je da ćemo biti na bijeloj šengenskoj listi. Međutim, dok se zemlje EU ne uvjere da institucije BiH rade u skladu sa propisima, da imaju na svaku situaciju spreman odgovor, do tada sigurno neće biti povjerenja u dokumente BiH”, istakao je Macan.

On je dodao da ni druge zemlje nisu imune na korupciju, niti na to da se izdaju lažna dokumenta, ali da su te zemlje pokazale da određeni incident, i kad se desi, može biti prevaziđen.

Macan je naglasio da se u narednom periodu mogu očekivati problemi oko izdavanja pasoša, ali da svi organi imaju mehanizme da pravovremeno obavještavaju građane o zastojima, a ne da ih vraćaju sa šaltera.

“U zavisnosti od dijela godine, uvijek će se dešavati gužve i na to ne možemo da utičemo, ali će osoblje biti dovoljno istrenirano da mogu da obave svoj zadatak”, rekao je Macan, dodavši da je od početka izdavanja biometrijskih pasoša u BiH u oktobru izdato od 23 do 24 hiljade pasoša.

On je naglasio da je najvažnije da je BiH stvorila instituciju čija je obaveza rad na usklađenosti sistema dokumenata sa evropskim i svjetskim standardima i da je tačno podijeljena nadležnost između ministarstava unutrašnjih poslova, Agencije i svih drugih subjekata koji rade na izdavanju dokumenata.

“Obaveza svih ljudi koji će da rade u Agenciji biće da nastave rad na usklađenosti sistema dokumenata sa evropskim standardima”, rekao je Macan, istakavši da će se, i kada BiH dođe na bijelu šengensku listu, javiti potrebe za poboljšanjem sistema dokumenata.

(SodaLIVE.ba/SRNA)
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments