Susret Premijera TK i italijanskog ambasadora u BiH

2 min. za čitanje

U Tuzli su se danas susreli premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini NJ.E. Raimondo De Cardona. Razgovarano je o saradnji Italije i Bosne i Hercegovine i podršci koju Italija nakon rata kontinuirano pruža na području Tuzlanskog kantona.

“Na ovom području trenutno smo prisutni u oblasti deminiranja i civilne zaštite te u podršci zaštiti prava maloljetnika. Izuzetno smo sretni što smo mogli doprinijeti dobrim rezultatima u ovim oblastima, a posebno nas raduje što će sutra biti otvoren i Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona“, istakao je ambasador De Cardona.

Premijer Mujić se zahvalio italijanskom narodu na pomoći koju pruža u obnovi i razvoju Bosne i Hercegovine.
„Posebno nam je važna vaša pomoć u deminiranju jer je ovaj proces za nas vrlo značajan. Očekujemo i snažnije prisustvo italijanski investitora u Tuzlanskom kantonu. Mi smo sa regijom Trevizo potpisali sporazum o saradnji i privredne veze su već uspostavljene. Očekujem dobre rezultate od Seenet programa- translokalne mreže za saradnju između Italije i Jugoistočne Evrope, a u okviru koje je Tuzlanski kanton uključen upravo u akciju jačanja sistema malih i srednjih preduzeća“, istakao je premijer Mujić.

Ambasador Italije u BiH je naglasio da će Italija uskoro odobriti značajna sredstava za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini te očekivanje da će značajan dio te podrške biti realizovan upravo u Tuzlanskom kantonu.

Premijer Mujić je gosta upoznao i sa prirodnim i kulturnim bogatstvima koja ima Tuzlanski kanton te, bogatim historijskim nasljeđem i turističkim potencijalima , a ambasador De Cardona je najavio da će vrlo brzo ponovo posjetiti Tuzlu i Tuzlanski kanton te izrazio nadu da će ovo područje imati priliku još bolje upoznati.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar