fbpx

Stanite 20 sekundi na jednoj nozi, važno je

1 min. za čitanje

Njihovo istraživanje pokazalo je da je kod onih koji ne mogu da održavaju ravnotežu 20 sekundi veći rizik od moždanih problema u starosti, kao i da je kod dijela ispitanika ustanovljeno da su prije istraživanja doživjeli vrstu malog moždanog udara, čiji simptomi nisu lako uočljivi.

U istraživanju je učestvovalo skoro 1.400 muškaraca i žena starih u prosjeku 67 godina.

Vjeruje se da su ti mali moždani udari među glavnim uzročnicima demencije i kognitivnih disfunkcija. Oni koji ne mogu da izdrže 20 sekundi bi trebalo da vode više računa i da budu pod određenim nadzorom, jer to ukazuje na potencijalne abnormalnosti u moždanoj funkciji, rekao je autor studije Jasuharu Tabara, prenosi WebMD.

Kako se navodi u studiji, kod onih koji “padnu” na testu postoji veći rizik od bolesti malih krvnih sudova mozga, čiji se simptomi ne prikazuju toliko jasno, ali za koju se vjeruje da vremenom izaziva kognitivne disfunkcije.

Test jedne noge može biti jeftini metod za koji nije potrebna tehnologija, a koji bi mogao da pomogne da se podigne svijest i ukaže na to ko u starosti ima veći rizik od moždanih udara, kaže neurolog Tabara.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments