fbpx

Snažan zemljotres jačine 5,2 stepeni prema Richteru pogodio Zagreb, osjetio se i kod nas

3 min. za čitanje

Zemljotres jačine 5,2 stepena prema Richterovoj skali pogodio je jutros područje Hrvatske u 6:28 sati po lokalnom vremenu, a osjetio se i na području Bihaća i Prijedora u našoj zemlji.Epicentar zemljotresa je bio na 50 kilometara jugoistočno od Zagreba i 13 kilometara jugozapadno od Siska, na dubini od dva kilometra.

Prema komentarima na stranici EMSC-a, snažno podrhtavanje tla se osjetilo u Zagrebu, ali i u okolnim mjestima.

U naselju Petrinja jedan mještanin je napisao da je vidio da su kod njegovog komšije i crepovi s krova pali od snažnog potresa.

I iz Seizmološke službe Hrvatske su se oglasili navodeći da se zemljotres najviše osjetio u Petrinji, mnogi mještani su naveli da u tom mjestu ima i materijalne štete, a za sada nema informacija da li je bilo nekih oštećenja u Zagrebu.

Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe Hrvatske, je rekla da su mogući i naknadni zemljotresi ukoliko je ovaj bio jači od 5 stepeni prema Richterovoj skali.

Također, stanovnici mjesta udaljenih 20 kilometara od epicentra zemljotresa napisali su da je podrhtavanje tla bilo snažno i da je potrajalo.

Mnogo jako se osjetilo podrhtavanje i u 50 kilometara udaljenim gradovima, a mnogi su napisali da je trajalo i oko 20 sekundi te da nikada gore buđenje nisu imali.

Redakciji portala Klix.ba javili su se građani koji su kazali da se zemljotres značajno osjetio i na podrućju Krajine, ali i Prijedora na području Bosne i Hercegovine.

Kako su nam kazali, trajao je nekoliko sekundi i snažno se osjetio.

Podsjetimo, u martu ove godine su Zagreb i okolinu pogodila dva zemljotresa slične snage. U zoru 22. marta, u 6:23 ujutro, Zagreb je pogodio potres snage 5,5 stepeni prema Richteru. Nakon toga dogodilo se još pet podrhtavanja tla, magnitude od 3 do 5 prema Richteru.

Nakon toga Hrvatsku su često pogađali manji zemljotresi, a ti snažni u martu su bili dodatna poteškoća zbog koronavirusa i pandemije koja je tada tek stigla na područje te zemlje.

Popucali su zidovi na zgradama širom grada. Materijalna šteta je ogromna, posebno na brojnim zgradama u gradskom centru. Prava sanacija započet će ovih dana.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments