Skupština RS usvojila Zakon o državnoj imovini

4 min. za čitanje

Narodna skupština RS-a danas je na posebnoj sjednici u Banjoj Luci uz protivljenje poslanika iz reda bošnjačkog naroda usvojila Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, a kojim je definirano da se ta imovina uknjiži na RS.

Bošnjački poslanici su tokom višesatne raprave ukazivali da ovaj entitetski zakon nije u skladu s Ustavom, da ne doprinosi rješenju problema imovine te da je suprotan stavovima Vijeća za provođenje mira o uvjetima i ciljevima potrebnim za transformiranje OHR-a u BiH.

Njihov stav da je zakon antiustavan i antidejtonski i da je “direktan napad na državu”, kao neosnovan je ocijenio ministar pravde RS-a Džerard Selman, ministar pravde RS-a, koje je i predlagač zakona.

Inače, Zakon je podržalo 60 poslanika, a niko nije bio protiv.

Podsjećanja radi, Vlada RS-a pripremila je Prijedlog zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, nakon što je nacrt tog zakona ranije usvojen u Narodnoj skupštini RS-a i pored protivljenja OHR-a i bošnjačkih poslanika.

Novina u predloženom zakonu odnosi se na način upisa prava svojine u korist RS-a.

Entitetska vlada je definirala da se način upisa svojine vrši na osnovu odluke nadležnog organa za imovinskopravne poslove ili odluke suda, a da postupak pokreće pred nadležnim organom Pravobranilaštvo RS-a koje zastupa interese RS-a i njenih organa u postupcima pred sudovima i drugim nadležnim organima.

Visoki predstavnik za BiH je u prvoj polovini 2005. nametnuo tri zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, na nivou Bosne i Hercegovine i oba entiteta.

Tim zakonima je zabranjeno raspolaganje državnom imovinom koja je po Sporazumu o pitanjima sukcesije pripala BiH, kao i nepokretna imovina na kojoj je pravo raspolaganja i upravljanja imala bivša SRBiH do 31. decembra 1991.

Privremena zabrana raspolaganja nad državnom imovinom, kako je regulirano nametnutim zakonima, ostaje na snazi do donošenja zakona kojim će se urediti kriteriji za raspodjelu državne imovine između BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Vlada RS-a navodi da je, budući da nije postignut dogovor o raspodjeli, pripremila tekst zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, a koja postaje vlasništvo RS-a.

“Ponuđena rješenja u Prijedlogu ovog zakona se zasnivaju na izvornim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnom osnovu”, tvrdi Vlada.

Predloženim zakonom Vlada RS-a je ovlašćena da upravlja i raspolaže imovinom koja je predmet ovog zakona, a upisana je kao vlasništvo RS-a, s tim da može s Vijećem ministara BiH zaključiti sporazum o ustupanju na korišćenje imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, a potrebna je institucijama BiH radi obavljanja poslova iz njihove nadležnosti.

Između ostalog je definirano i da Vlada RS-a može prenijeti vlasništvo ili ustupiti na korišćenje predmetnu imovinu na jedinice lokalne samouprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je ona osnivač.

Zbog specifičnog statusa perspektivne vojne imovine, Vlada RS-a će posebnim sporazumom s Vijećem ministara BiH i Vladom FBiH regulirati pitanje te imovine potrebne Oružanim snagama BiH.

Vlada RS-a kao predlagač jučer je povukla četiri zakona iz imovinskopravne oblasti, a nakon razmatranja tačke izbor i imenovanja danas je okončana ova posljednja sjednica Narodne skupštine RS-a u ovom sazivu.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments