Siromašno više od milion Bosanaca i Hercegovaca

2 min. za čitanje

supermarketZvanične informacije govore da je trenutno više od milion građana BiH siromašno. Istraživanje austrijskog instituta GfK, također, pokazalo je da je za čak 40 posto građana naše zemlje standard pao u odnosu na prošlu godinu.

Višak novca

Dok je u Austriji glavni problem gdje uložiti višak novca, istraživanje GfK otkriva da nešto više od trećine domaćinstava u BiH ne može platiti svoje osnovne mjesečne troškove. Prema podacima Državne agencije za rad i zapošljavanje, skoro 60.000 naših građana ostalo je bez posla od oktobra prošle godine do danas. Vjeruje se da će ta brojka do kraja godine porasti za još najmanje desetak hiljada.

Da je standard građana BiH uveliko opao potvrdio je i Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača KS.

– U zadnja dva do tri mjeseca smo, vršeći analize, prateći potrošačku korpu i primanja građana koja objavljuje Zavod za statistiku, došli do zaključka da je čak 50 posto stanovništva BiH siromašno ili na ivici siromaštva. Od toga broja, čak 18 posto njih živi u ekstremnom siromaštvu i nemaju sigurnu egzistenciju – kaže Lakota i dodaje da su radnici u BiH na ivici gladi.

Potrošačka korpa

Pojašnjava da potrošačka korpa za četveročlanu porodicu samo za prehranu iznosi 648 KM, a kompletna potrošačka korpa košta 1.395 maraka. Malo ko u ovoj zemlji može se pohvaliti visinom primanja na nivou „kompletne potrošačke korpe“. Naprotiv. Oni koji primaju do 500 maraka, a tih je najviše, izdvajaju čak do 80 posto za hranu! Ostalo im ostaje za druge potrebe. Oni koji primaju više od 1.200 KM za hranu daju 45 posto.

(SodaLIVE.ba/AVAZ)

Podijeli ovaj članak
1 komentar