Siromašni u raljama vladajućih struktura

2 min. za čitanje

rukaPoskupljenje komunalnih usluga i osnovnih životnih namirnica najviše će osjetiti socijalno ugroženo stanovništvo. 50 % građana živi na liniji siromaštva a čak 18 % ima životni standard nedostojan čovjeka. Zašto nam je tako? Krivi smo mi što smo ih birali. Fatija Suljić je samo jedna od brojnih građana Tuzle koji pripadaju grupi socijalno ugroženog stanovništva. Bez socijalne i svake druge pomoći od strane državnih organa, ona i njena djeca ovisni su o pomoći drugih ljudi. Dodatno poskupljenje zaviće je u crno. „Ukidanje pomoći a povećanje cijena bacaće ljude u agoniju i biće sve više samoubistava“, kaže Fatija.

Podsjećamo, odlukom Općinskog vijeća u Tuzli grijanje će od 1. januara 2010. godine biti skuplje za 14 % bez PDV-a a nedavno je povećana i cijena fiksne telefonije. Cijene osnovnih komunalnih usluga povećavaju oni koji krizu neće osjetiti zahvaljujući svojim visokim platama dok će deblji kraj izvući ljudi poput Ilinke Ilić, nezaposlene samohrane majke koja živi od 145 KM mjesečno. Njen i život njene djevojčice je kako kaže „dan i komad“. Sa početkom januara stići će novi veći računi a nije plaćeno ni onih pet prethodnih. 50 % građana u BiH je u liniji siromaštva dok je čak 18 % njih ispod te linije. „Statistički podaci pokazuju da je u decembru u odnosu na oktobar i novembar došlo do povećanja cijena i komunalnih usluga i prehrambenih atrikala za 3 %“, kaže Mesud Lakota – sekretar Udruženja potrošača FBiH i dodaje da će situacija biti još gora naredne godine kada recesija u potpunosti zaživi.

Ukupan indeks potrošačkih cijena u Federaciji BiH u novembru viši je za 0,1 posto u odnosu na indeks iz prethodnog mjeseca. Rast cijena registriran je u oblastima prijevoza, stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata. Za ovakvu situaciju možemo zahvaliti vladajućim strukturama. Običan puk samo je biračko tijelo, a data obećanja o boljem životu samo su priče iz 1001 gladne noći.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner