Samo uspostavom socijalnog dijaloga moguć oporavak hemijske i metalne industrije u BiH

3 min. za čitanje

Oporavak hemijske i metalne industrije u BiH moguće je samo ukoliko se postigne socijalni dijalog, istaknuto je tokom sastanka kojeg su predstavnici Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH održali sa generalnim sekretarom Međunarodne federacije za hemiju, energiju, rudarstvo i opći radnički savez Manfredom Wardom.

Ukoliko se ne počnu postizati dogovori koji će zadovoljiti obje strane građani će i dalje ostajati bez posla, u državi će se stvoriti još veći nemiri, a firme će potonuti, upozoravaju ženevski stručnjaci. Jedini razlog zašto u metalskoj i i hemijskoj industriji BiH još uvijek nema oporavka i zašto je sve veći broj onih koji ostaju bez posla jeste nedovoljno razvijen socijalni dijalog između uposlenika, firmi, predstavnika sindikata i državne vlasti.

„ U BiH situacija je jako teška. Velik broj građana je bez posla. S toga smo jako zabrinuti za naše kolege u BiH. Ukoliko se ne stvori socijalni dijalog situacija bi mogla biti još teža“, istakao je Manfred Ward, generalni sekretar Međunarodne federacije za hemiju, energiju, rudarstvo i opći radnički savez.

Zbog ne postojanja socijalnog dijaloga opstanak velikog broja firmi na području TK je upitan. Sjetimo se samo štrajkova radnika Aide i GIKIL- a.O GIKIL- u i položaju njegovih radnika i danas je bilo riječi. Sva pitanja oko GIKIL-a nakon štrajka rješena su ali nisu ona najbolnija, visina plaće radnika istakao je Nezir Kovačevič, predsjednik Sindikata GIKIL-a.

Zbog toga je ovoj firmi i dalje neophodna podrška Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH. Bolja situacija nije ni kada je u pitanju susjedna Hrvatska. Ni njihove državne vlasti ne ulažu velike napore kako bi zaustavile propadanje firmi koje su nekada bile nosioci razvoja Hrtatske. S toga je neophodna podrška stručnjaka iz vana i njihov uticaj na države vlasti u BiH.

“ Neprocjenjiva je podrška sindikata iz vana jer naše državne vlasti samo se boje Evrope, kad Evropa kaže da želi razgovarati, to naši odmah prihvataju“, ističe Ivan Tomac , predsjednik Sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske.

Od velikog značaja je i udruživanje sindikata kako bi se onemogućio dolazak stranih poslodavaca koji na jeftinoj radnoj snazi i na firmam koje su propale ostvaruju sve veći profit.

(SodaLIVE.ba/Rtv Slon)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

…najbitnije je to da svi rade svoj posao posteno i maximalno dobro, u ovoj situacij oko hemijske industrije u BiH jedna starna postuje sve tj radnici (dobro radi svoj posao, max posteno i kvalitetno) a uz to traze za uzvrad od druge strane isto tako da bude realna i postena i da obavi svoj dio posla tj. da da zaradjene plate, i uslove za rad tim radnicima…
…i jednu su veliku gresku napravili ovi iz “Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH” i “Međunarodne federacije za hemiju, energiju, rudarstvo i opći radnički savez Manfredom Wardom” sto nisi dosli do jos jednog zakljucka a tj. da dok ovakava garnitura kriminalaca, mafijasa i rusilaca svega oko sebe bude na ovim pozicija u mendzmentima ovih konpanija a isto tako dak nam u valsti budu ovakvi kriminalni politicari nema napredka za hemijsku industriju i industriju nemetala…
…sad u oktombru ce na potezu biti gradjani BiH, pa opet da se glasa za iste stranke i iste ljude pa ce nam biti jos gore nego sto je sad…znaci u oktonbru glasajte za one koji do sada nisu bili na valsti-a vecina jeste, i one koji imaju realne projekte i vjerodostojne ideje za naredak, a sve ostele treba odbaciti…i u oktonbru mozete rijesiti jednu stranu koja koci razvoj ove industrije tj.politicare a ostalo ce sve lakse da ide sa ovim kriminalcima u menadzentu…

adbanner