Rasplet u GIKIL-u

19. Januara 2010.
1 min. za čitanje

Jučer su sindikalni lideri Global ispat koksne industrije iz Lukavca (GIKIL) pristali na vansudsku nagodbu sa čelnicima kompanije, koji su, dva dana nakon što je započeo štrajk, podnijeli tužbu pred Općinskim sudom u Tuzli. Po toj nagodbi, čelnici GIKIL-a odustat će od zahtjeva za štetu nastalu u vrijeme štrajka, a radnici će van snage staviti odluku od 1.januara 2010. godine, kojom su krenuli u štrajk.

˝Naš štrajk je bio regularan što je očito shvatila i sutkinja u Općinskom sudu, te je zbog toga predložila vansudsku nagodbu. Prihvatit ćemo tu nagodbu, ali naši zahtjevi ostaju isti˝, potvrdio nam je Nezir Kovačević, predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a, dodajući da će radnici pored zahtjeva za novim ugovorima, tražiti da Skupština TK-a na vanrednoj sjednici razmatra stanje u GIKIL-u. ˝Ne želimo da svaka dva-tri mjeseca štrajkom ostvarujemo svoja prava. Neka se Skupština izjasni da li će raskinuti ugovor sa Indijcima ili će ih natjerati na realizaciju privatizacijskog ugovora˝, ističe Kovačević.

(SodaLIVE.ba/Osobođenje)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

..niste trebali pristaja nikako na vansudsku nagodbu, to znaci da ste pristalice krimina i lopovluka koji se desava u GIKIL-u…trebal iste se obratiti organima SIPA-e i poslati ih da odrade svoj posao i iznesu sve na vidjelo(time bi neki platili glavom odnosno foteljom u TK vladi a li u menadzementu GIKIL-a)….ali to bi bio kljuc resenja ovog problemau GIKIL-u,,jer dok sjede isti kriminalci i mafijasi u foteljma i upravi GIKIL-a dotle nema kraja agonij u ovoj fabrici….

Hajde sto ne znas da pises, nego jos razmisljas kao da ti je 5 godina. Kad je u Bosni pao neki glavonja, politicar ili sl. NIKAD. Bas bi ta istraga nesto pomogla, sitne ribe bi preuzele krivicu a oni glavni se i dalje setali slobodno i bogati.