Radnicima GIKIL-a Općina Lukavac iz budžeta izdvojila 5.000KM

1 min. za čitanje

Jučer je iz budžeta Općine Lukavac, za Sindikalnu organizaciju „GIKIL“-a izdvojeno 5.000,00 KM kao pomoć u prevazilaženju teške materijalne situacije nastale zaostatkom u isplati plaća u ovoj kompaniji, zbog čega su radnici GIKIL-a u štrajku od 6. januara. Sindikalna organizacija “GIKIL“-a, obratila se za pomoć općinskom načelniku Dževadu Mujkiću, kao što je i jula mjeseca 2009. godine, kada je njihovom zahtjevu takođe udovoljeno.

Radnici GIKIL-a su zbog zaostatka u isplati dvije plaće, nepoštivanja odredaba Pravilnika o radu, Ugovora o radu i Kolektivnog ugovora, stupili u štrajk, obustavljajući ulaz i izlaz roba iz kruga kompanije, čime je onemogućeno plasiranje koksa, katrana kamenog uglja, antihrida maleinske kiseline i kana(krečnog amonijum nitrata) na inostrano tržišta.

Obzirom da trenutno nije moguće da u kompaniju uđu nove količine uglja, za par dana bi se u pitanje mogla dovesti i proizvodnja, jer će nedostatak uglja dovesti do gašenja koksne baterije. Menadžment kompanije je ponudio rješenje u vidu isplate jedne zaostale mjesečne plaće radnicima, što nije prihvaćeno. Ozbiljnost nastale situacije nalaže pronalaženje rješenja za normalan nastavak rada ove kompanije koja zapošljava 1.200 ljudi.

Smatrate li  ispravnom odlukom izdvajanje 5.000,00 KM iz budžeta Općine Lukavac kao materijalna pomoć štrajkačima?

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
8 komentara
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa ja dobra je pomoć , al za dva sendviča dok su štrajkali !

ma dobro je, koliko god neka je kao podrska. Ono je najvaznije da su radnici uspjeli u svojim zahtjevima

ajd neka i oni nekoga podrze…;)

Uzas , opet opstina od svoje sirotinje morala dat … Tog indijca , treba malo stisnut

Opština?? Narod dao…

…kakava opstina sve je too naraod dao….isto kao sto smo se divili kako nam je opstina(nacalnik Mujkic) sredili i okitili grad za novogodinje praznike(najljepse okiceni grad u BiH) i spektakularni vatromet, a ustvari to je sve iz dzepa gradjana lukavaca….poskupli su grijanje u lukavcu sa 1,30KM/m2 na 1,90KM/m2….i sad placamo gotovo duplo skuplje grijanje nego tuzlaci a koristimo isto grijanje, pitate se zasto? zato sto nacalnik Tuzle nije okitio grad i nije imao vatrome za novu godinu ko pametni lukavacni i njihovo komunalno preduzece(odnosno opstina) ne uzima 0,90 KM/m2 od grijanja da popuni budzetske rupe nego samo 0,15KM/m2…
…a Termoelektrani Tuzla, Lukavac i Tuzla daju iste novce to jeste 1KM/m2 a ostalo ide u budzed opstine….pa opet kad bude nova godina, neka bude jos bolje okicen grad i jos spektakularnij vatromet pa cemo poskupiti onda vodu….

ficu potpisujem u potpunosti

Zato se u tz naplacuje svaki glupi parking, zato imaju fontane na svakom cosku i to je narod kod njih platio da moze praznih stomaka gledat. Kod nas se barem moze grad okitit za novu godinu ako nista.
Normalno ne opravdavam poskupljenje grijanja, al ne treba mjesat “babe i zabe” u ovom slucaju, nigdje povezanosti

adbanner